На втори януари Православната църква отбелязва паметта на Св. Силвестър,

...
На втори януари Православната църква отбелязва паметта на Св. Силвестър,
Коментари Харесай

Почитаме паметта на Свети Силвестър, папа Римски

На втори януари Православната черква отбелязва паметта на Св. Силвестър, папа Римски. Той е заемал папския трон от 314 до 335 година.


Този празник народът назовава Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри.

Св. Силвестър се родил в Рим. Негов преподавател във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин.

В столицата на международната империя тогава идвали доста странници, а младият Силвестър доста обичал да ги подслонява в гостоприемния си дом. За повече от година негов безценен посетител бил един източен свещеник – Тимотей, който дошъл в Рим да благовествува на езичниците, които били голямо мнозинство в този интернационален град, а християните били към 200 000. Евангелският просветител спечелил мнозина идолослужители за Христа и Църквата, само че градският шеф Тарквиний заловил свещеник Тимотей и го затворил в тюрма. Три пъти го изтезавали с камшик, с цел да се отхвърли от християнската си религия и тъй като останал неотстъпчив, той бил обезглавен.

Градоначалникът повикал Силвестър да принесе жертва на боговете и го заплашил с мъчения и гибел, в случай че не извърши затоведта. Св. Силвестър планувал близката гибел на користолюбивия и нечовечен шеф и му дал отговор с евангелските слова от притчата за безумния паралия: " Нощес ще ти изискат душата " (Лука 12:20) – и му декларирал, че неговите закани няма да се осъществен! Самонадеяният Тарквиний наредил да заведат Силвестър в тюрма и да го оковат във вериги, само че като седнал да обядва, заседнала рибена кост в гърлото му и към среднощ починал. Силвестър бил освободен от пандиза.

Когато станал на 30 години, Силвестър бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата гибел бил определен за Римски свещеник и станал тридесет и пети папа.

През неговото светителство (314-335 г.) били извършени най-важните промени на Константин Велики (306-337 г.) за преустановяване на гоненията и за тържеството на християнството и спокойствието на Църквата. Чрез своите пратеници Осий Кордубски и двама презвитери св. Силвестър подписал актовете на Първия космополитен събор в Никея от 325 година. Преименувал неделния ден от " ден на слънцето " в " ден Господен ", тъй като в неделния ден Господ Иисус Христос възкръснал от мъртвите. С думи и каузи светителят надзиравал своите духовни рожби. Стегнал дисциплината на клириците, като строго забранил да се занимават с търговия.

След доста и плодоносни писания, с които привлякъл в Христовата религия мнозина езичници и юдеи, св. Силвестър блажено умрял в Господа. Светите му мощи почиват в издигнатата от него гробница върху катакомбата " Св. Прискила " и неговата гробница е една от най-старите гробници на " Вечния град ".

Имен ден честват: Силвия, Силва, Силвана, Силвестър, Пламен и Пламена, Гopан, Гopица. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР