На всеки 22 секунди в света умира човек в катастрофа

...
На всеки 22 секунди в света умира човек в катастрофа
Коментари Харесай

На 22 секунди в света умира човек в катастрофа

На всеки 22 секунди в света умира човек в злополука на пътя, на 1:20 минути умира водач, на 7 минути умира велосипедист, на 53 секунди умира моторист, на 1:16 минути умира пешеходец. Травмите от пътнотранспортни катастрофи са водещата причина за смъртност при децата от 5 до 14 година и втората по периодичност причина за гибел при хората от 15 до 29 години. Тази ужасяваща статистика е повода Световната здравна организация да разгласи Световна седмица за сигурност по пътищата от 6 до 12 май.

Официалният й старт бе даден и в България с конференция в Българска телеграфна агенция, проведена от Офиса на Световната здравна организация в България с ръководител доктор Скендер Сила, новоучредената Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата” и Българска асоциация на потърпевшите при произшествия.

Мотото на международната седмица за сигурност по пътищата е е „ Лидерство за сигурност на пътя”, СПАСИ ЖИВОТИ #ГОВОРИ ". Целта е благодарение на вдъхновяващо водачество на държавни управления, интернационалните организации, фондации, образователни заведения и частни компании да се усъвършенства сигурността по пътищата.

„ Смъртните случаи вследствие на произшествия са се нараснали през 2018 година – 1,35 милиона души умират годишно в пътни произшествия. Цената на незабавната помощ, здравното обслужване и човешката тъга е голяма. Катастрофите на пътя не са единствено „ нещастни случаи”, те имат рискови фактори и затова са предотвратими. Затова би трябвало да намерим метод да отстраняваме рисковите фактори”, разяснява доктор Скендер Сила.

Малина Крумова пък добави, че България е на второ място по смъртност в произшествия.

"Всеки ден по пътищата на страната се случват 18 пътнотранспортни катастрофи, като 10% от тях са с съдбовен излаз. Ето за какво при започване на 2019 година беше основана Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата”, изясни шефката на новоучредената Държавна организация "Безопасност на придвижването по пътищата ".

Структурата има координиращи и контролиращи функционалности, защото до момента дейностите на институциите, виновни за пътната сигурност, не са били задоволително координирани, размивала се е тяхната отговорност и не са вземали съответни и навременни ограничения въз основата на систематичен разбор на справедливи данни.

„ Само с ограничавания и забрани не можем да реализираме сигурност по пътищата. Ще проучваме кои ограничения дават резултат и кои не дават. Ще оценим всички фактори за сигурност – от образованието на водачите до стандартите за сигурност при пътното строителство и оценката на риска на сектори с висока централизация на движението”, добави Крумова.

Комисар Росен Рапчев – шеф отдел в Пътна полиция напомни, че през първите четири месеца на 2019 година са станали 1838 произшествия в България със 153 починали и 2338 ранени.

„ Основните аргументи за злополуките са превишена скорост и загуба на надзор над автомобила. Само през април 10 души са починали след конфликт в крайпътно оборудване. Това би трябвало да ни накара да преоценим сигурността на тези съоръжения”, изясни комисар Рапчев и разгласи, че ще има масирани акции на Пътна полиция за надзор на придвижването.

През предходната година при такива акции са глобени 25% повече водачи на МПС, като с автоматизирани средства са регистрирани 130 000 нарушавания на пътя. Върху безвредното транспортиране на деца подчертава Владимир Тодоров от Българската асоциация на потърпевшите при произшествия.

„ 70% от починалите в произшествия деца са пътували в колите на родителите си, без да са с подложен защитен колан или не са седели в особено столче или седалка. Това значи, че са убити от личните си родители”, съобщи Тодоров. Той моли родителите да поставят децата си в специфичната седалка или столче даже когато ги транспортират на къси дистанции в града.

Владимир Тодоров сигнализира, че водачите всеобщо са неподготвени да оказват първа помощ при произшествия, защото това се учи единствено 8 часа в шофьорските курсове и се не помни с времето.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР