На връх Великден си припомняме някои от най-любопитните народни традиции

...
На връх Великден си припомняме някои от най-любопитните народни традиции
Коментари Харесай

Великден е: Обличаме нови дрехи за късмет!

На връх Великден си припомняме някои от най-любопитните национални обичаи и традиции, съхранили полъха на предишното. Поверия, оживели по нашите земи от антични времена.

Дали ще ги спазвате или не, изборът е ваш. Нашата задача е да ви докоснем за миг до хубостта и тайнството на отминалото време. Много от обредните ритуали, които съпровождат дните към най-светлия християнски празник, естествено са повлияни от църковните. Но огромна част от тях имат езически генезис и ясно изразен религиозно-митологичен темперамент. И по този начин, съгласно поверието...

- Ако дете се роди през дните на Страстната седмица или на Великден, го чака дълъг и изпълнен с благополучие и шанс живот.

- Най-голяма мощ има това яйце, което е снесено първо.

- Водата, с която разтваряли боите, била "мълчана " (донесена от девици при цялостно безмълвие от три разнообразни кладенеца). С нея подновявали кваса за самун един път годишно – на Велики четвъртък.

- Първите червени яйца старите хора слагали в решето, постлано с нова забрадка – с цел да ги види слънцето и да се усмихне. Вярва се, че точно тези яйца имат силата да защищават и лекуват.

- В предишното, до момента в който боядисвали и изписвали яйцата, дамите възпявали в любовни песни своите обичани. Момите пеели за своя желан младоженец, а невестите – за своя брачен партньор.

- Първото боядисано яйце би трябвало да е алено. С него се прави кръстен знак върху челото на всички членове на фамилията, като се стартира от най-малкия. Яйцето се слага пред домашния иконостас, за здраве и изобилие. След като изтече една година, на Велики четвъртък или на Велика събота, яйцето се изнася в двора, счупва се и се гадае по него. Ако е цялостно, значи ще има благодат и здраве в дома, в случай че е празно – годината ще бъде тежка и сложна.

- Вярва се, че размяната на великденски яйца е израз на доброжелание към близък за здраве и шанс.


- На посетител, който е посетил дома ни на Великден, би трябвало да се подари едно алено яйце. Старите хора имат вяра, че по този начин благосъстоянието в никакъв случай няма да напусне дома.

- Ако се подстрижеш на Велики петък, ще имаш спокойна година и ще забравиш що е то главоболие.

- На Великден всички се чукаме с боядисаните яйца. Вярва се, че този, чието яйце се резервира читаво, ще се радва най-вече на здраве и дългоденствие.

- В нощта против Великден не трябва да се подвига олелия или да се спори. Според старите хора кавгите и мощният звук в нощта преди Възкресение Христово притеглят злите сили и неприятната сила в дома.

- Вярва се, че в случай че минути преди настъпването на Великден отправиш молба с думите: "Моля те, Господи, изпрати ми мъж, който да ми донесе благополучие и обич! ", желанието ти ще се сбъдне.

- Западно вярване гласи, че на Велики петък не се перат чаршафи, тъй като можеш да сънуваш кошмари.



- И православни, и католици имат вяра, че на Великден би трябвало да се премениш с нови и светли облекла. Това ще те почисти от неприятната сила и ще ти донесе шанс и триумф през цялата години.

- Ако набереш китка здравец на Великден, това ще ти донесе здраве и дългоденствие. Старите хора имат вяра, че точно на Възкресение Христово растението има най-вече вълшебен сили и лекува всевъзможни заболявания.

- Пеенето и люлките са наложителен детайл от празничната обредност на Великден. Вярва се, че наличието на песните по време на люлеенето и танцуването имат прогонваща и предпазваща от злите духове мощ.

- Съществува вярване, съгласно което дамите, които дълго време не могат да забременеят, преспят с алено яйце в пазвата си на Великден, следващата година ще се радват на рожба.

- В някои краища на страната се резервират черупките от великденските яйца. Вярва се, че в тях е скрита магическа мощ. Затова старите хора в някои краища на страната към момента ги резервират и употребяват при баене срещу уроки. В предишното бабите ги стривали на прахуляк, който употребявали при лекуване на разнообразни заболявания.


- Великден се чества не три дни, както множеството от нас си мислят, а цели седем. Тези дни са известни като Светлата седмица.

- В продължение на цели 40 дни след Великден православните християни се поздравяват между тях с изразите: "Христос Воскресе " и "Воистину Воскресе ".
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР