На Великден имен ден празнуват 12 имена - Велико, Велко,

...
На Великден имен ден празнуват 12 имена - Велико, Велко,
Коментари Харесай

Кои 12 велики имена празнуват на Великден

На Великден имен ден честват 12 имена - Велико, Велко, Велка, Величка, Величко, Велика, Велик, Велин, Велислав, Велислава, Вили, Вельо. Всички те произтичат от „ популярен “, какъвто е днешният ден.

Днсс православният свят отбелязва Възкресение Христово – Великден. Това е най-големият празник за християните, именуван Празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия жанр.

 Според Светото писание Христос възкръсва на третия ден, откакто е разпнат на кръст и заровен. Празната му гробница е открита от дамите мироносци, посетили гроба, а Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

 В навечерието на Великия ден камбаните в християнските храмове известяват Христовото Възкресение, а вярващите влизат в църквите, копнеещи за общение и единство с Бога.

 Навръх Великден, съгласно българската традиция, цялото семейство се събира на церемониален обяд у най-възрастните в рода. На празничната софра се поставят печено агне, баница със сирене, обредни погачи, червени яйца, вино и плодове. Ритуално обядът стартира с прикаждане на софрата от стопанката на дома и приключва с борене с великденските яйца и козунак.

 На празника деца и възрастни се чукат с писаните яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на който яйцето се окаже герой, ще бъде най-здрав през годината.

 Христос Воскресе!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР