На учени от Калифорнийския държавен университет им се паднала рядката

...
На учени от Калифорнийския държавен университет им се паднала рядката
Коментари Харесай

Уж като две капки вода, но толкова различни

На учени от Калифорнийския държавен университет им се паднала рядката опция да изследват две еднояйчни близначки, които са били разграничени като деца. Те живели в разнообразни страни и са отгледани в разнообразни фамилии. И макар че се счита, че коефициентът на просветеност при близнаците е съвсем еднакъв, психолозите фиксирали разлика от 16 точки сред двете дами, написа ScienceAlert.
„ Въпреки че тази двойка има доста общи черти, разликите също са много. Това значи, че би трябвало да преосмислим оценката какъв брой от нашата просветеност зависи от гените и какъв брой от средата и фамилията, в което сме възпитавани “ - споделя Нанси Сегал от Калифорнийския държавен университет.
Близначките са родени през 1974 година в Южна Корея. През 1976 година една от тях се изгубва на локалния пазар и родителите й по този начин и не съумяват да я открият. Тя е открита, предадена на обществените служби и по-късно осиновена от семейство от Съединени американски щати. Почти 50 години по-късно американската близначка взема решение да откри сестра си. За задачата тя дава проба от своята ДНК като част от специфична стратегия за разкриване на деца. Учените съумели да намерят втората сестра в Южна Корея. Направили няколко теста, с цел да схванат какъв брой си наподобяват битиетата на двете и по какъв начин местообитанието им е повлияло на живота им. Резултатите за психологичното им здраве, за равнището на самочувствието им, както и за удовлетворението от реализацията в фамилията и работата били идентични. Но равнищата на техните IQ резултати са разнообразни.
Жената, израснала в Южна Корея, има по-високо равнище на просветеност и може да обработва информация по-бързо от сестра си от Съединени американски щати. Засега учените не могат да обяснят точната причина за това събитие. Важно е да се означи, че американката е получила три мозъчни разтърсвания, само че към момента не е известно дали това е повлияло по някакъв метод на качествата й.
„ Важно е също по този начин да се разбере, че близнаците са израснали освен в разнообразни страни, само че и в изцяло разнообразни фамилии. Често е имало спорове в американския дом и момичето е получавало по-малко независимост в съпоставяне със обстановката в корейското семейство “ - прецизира Сегал.
Учените към момента имат вяра, че избрани черти на характера и мисленето остават непроменени, макар средата, в която пораства детето. Тоест те са наследствени и не се трансформират от друга просвета или друг метод към образованието.
Според психолозите, хората в Съединените щати са по-индивидуалистични спрямо жителите на Южна Корея. Може би тези културни разлики са повлияли на някои черти на характера и мисленето.„ Твърде рано е да се вършат безапелационни изводи, тъй като сме изследвали единствено една двойка близнаци. Трябва да намерим още сходни случаи, в случай че съществуват “, споделя Сегал.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР