На Цветница в Ловеч по традиция бе изпълнен ритуалът По

...
На Цветница в Ловеч по традиция бе изпълнен ритуалът По
Коментари Харесай

В Ловеч отбелязаха Цветница с традиционния ритуал По вода и обявяването на кумичка

На Цветница в Ловеч по традиция бе изпълнен ритуалът " По вода " и оповестена тазгодишната " кумичка ".

На пешеходния мост до общината девойки, облечени в национални носии, хвърлиха своите венчета от върбови клончета и цветя във водите на река Осъм. Първо изплува венчето на 16-годишната Дарина Добрева, която бе оповестена за " кумичка ". Тя е ученичка в Профилираната езикова гимназия “ Екзарх Йосиф Първи “ и танцува национални танци от 11 години.



Снимки: Българска телеграфна агенция



Младото момиче пожела на всички здраве и да се случват още хубави моменти като на днешния ден. „ Цветница е безчет цветове, които се събират на едно място, разнообразни сформира, които демонстрират това, което са научили, с цел да радват хората. Празникът е една магия “, сподели „ кумичката “.

Тазгодишният обред " По вода " беше с друга от предишните години хореография и бе изпълнен от танцьорите от Народно читалище „ Зорница 2010 – Нено Щрегарски ".От пешеходния мост с шествие, водено от " кумичката " и Общинския духов оркестър, формалните посетители и жители се насочиха към сцената в някогашната казарма.





" Нека ние през днешния ден посрещнем с наслада Господа, дано се постараем да пазим своите души чисти, да не се поддаваме на пристрастености, на злоба. Нека имаме обич към Господа и хората и тогава ние фактически ще честваме с наслада и Господ ще бъде с нас. Честит празник “, пожела Ловчанският митрополит Гавриил, който по-рано отслужи Златоустова Света литургия в катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий “.



Кметът на общината Корнелия Маринова също поздрави ловчалии с днешния празник и връчи знаците на празника на " кумичката ". Маринова съобщи, че Дарина Добрева ще бъде част от обществения облик на Ловеч до идната Цветница. Тя ще взе участие в културния живот на града, празниците и благотворителните начинания, които общината провежда.

Празникът продължи с огромно българско хоро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР