На церемонията присъстваха политици и министри, сред които началникът на

...
На церемонията присъстваха политици и министри, сред които началникът на
Коментари Харесай

Премиер, президент и председател на НС се събраха за издигането на националния флаг

На церемонията участваха политици и министри, измежду които началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и министърът на защитата Тодор Тагарев. 

Церемониалната част от отбелязването на празника продължи в Гербовата зала на " Дондуков " 2, където президентът произнесе празнично слово в наличието на премиера Николай Денков, ръководителя на Народното събрание и министри от кабинета. 



" Повече от век 1 ноември ни напомня светлия образец на най-достойните представители на нашия народ ", съобщи президентът Румен Радев в приветствието си.

" Възрожденци, просветители, книжовници и актьори, вградили своя дух в бъднините на България. Личности, които с думи, познание, гений и образец будят сърцата и душите на българите ", добави президентът.

Снимка: БТА

" Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството, силата и самочувствието на българската нация, сподели Радев. Голямата идея, същността на будителството - тази напълно българска духовна категория, остава неизменима - това са младите, бъдещите генерации на България. Днес децата ни гледат към бъдещето през технологиите, които дават обещание да ги създадат доста по-продуктивни и по-успешни, от всеки път ", сподели Радев, представен от Българска телеграфна агенция.

Снимка: БТА

По думите му точно будителството ни връща към нашите корени.

" Още през 1922 година министърът на националното просвещение Стоян Омарчевски обосновава нуждата от Ден на националните будители с думите: " Нашата юноша би трябвало да знае, че животът единствено тогава е скъп, когато е въодушевен от идейност, от стремеж; единствено тогава животът е изчерпателен и логичен, когато е налегнат от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното... ", сподели президентът.

Снимка: БТА

" Затова през днешния ден, на следващия ден и постоянно ще имаме потребността от нашите учители и просветители, от мъдростта на духовните и морални стожери на България, с цел да не забравяме кои сме, с цел да помним най-важния урок, а точно мъдростта и силата на будителството, които да ни водят през ветровете и тестванията на времето ", съобщи Румен Радев.

Снимка: БТА

Президентът прикани през днешния ден да изразим безконечната ни признателност към образеца и делото на духовните будители на България от предишното и на днешните будители, към тези, които ни носят познанието и вярата, към непримиримите.

Снимка: БТА

По мотив празника в церемонията участваха и деца от детска градина " Бърборино ", като изпяха ария и рецитираха стихотворение.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР