На церемония в Съдебната палата новоизбраният главен прокурор Иван Гешев

...
На церемония в Съдебната палата новоизбраният главен прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Иван Гешев положи клетва като главен прокурор

На гала в Съдебната палата новоизбраният основен прокурор Иван Гешев постави клетва, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От през днешния ден, 18 декември, ще стартира мандатът на Гешев.

„ Вчера, на 17 декември, завърши моят мандат като основен прокурор, за мен бе голяма чест и предизвикателство ”, съобщи в словото си в формалната зала на Съдебната палата Сотир Цацаров.

„ Г-н Гешев, аз нямах елементарен мандат. Няма да имате и вие. Лесен мандат в правосъдната власт имат единствено хората, които не вършат нищо ”, съобщи Цацаров и означи, че първото предизвикателство пред него ще са почналите към този момент диспути по конституционни промени.

„ Напълно съм уверен, че каквито и полемики да се водят по този въпрос, прокуратурата ще остане в системата на правосъдната власт ”, сподели още Цацаров и посъветва приемника си: „ Г-н Гешев, пазете прокуратурата ”.

“Заклевам се в името на народа да ползвам тъкмо Конституцията и законите на България, да извършвам отговорностите си по съвест и вътрешно разбиране, да бъда неутрален, справедлив и обективен. Да способствам за издигане престижа на специалността, да вардя служебната загадка., като постоянно помня, че за всичко давам отговор пред закона ”, закле се Иван Гешев.

В началото на първото си слово като обвинител номер едно на републиката Иван Гешев благодари на прокурорите и следователите, които са го подкрепили.

“Показахме какво можем когато сме единни имаме обща цел. Ще се оправя с това, което следва, а следва променяйки се и стъпвайки на традициите си да отговрим на упованията на бълагрските жители, на хората, които ни заплащат заплатите за повече правдивост ”, сподели Гешев.

Според него в институциите би трябвало да се вижда партньорство, а не зложелател и „ би трябвало сами да решаваме личните си проблеми, а не да прехвърляме отговорността на някой различен ”.

“Ние знаем, че не сме безгрешни, само че би трябвало да пазиме всеки един от нас и прокуратурата от политически и всевъзможни други офанзиви. Знам, че ще е мъчно и тежко в този мандат, само че в никакъв случай не е било елементарно. Цената си заслужава, тъй като цената е по-добра правова страна. Може да вървим постепенно, само че в никакъв случай не вървим обратно. Да помним думите на Апостола на свободата Васил Левски: „ Дела трябват, а не думи ”! Благодаря ви ”, приключи словото си Гешев.

Официалната гала по встъпване в служба се организира в наличието на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на правораздаването Данаил Кирилов, и на вътрешните работи Младен Маринов, на членовете на Висшия правосъден съвет.

БГНЕС напомня, че Иван Гешев бе определен за основен прокурор след наново гласоподаване от Пленума на Висш съдебен съвет, защото президентът Румен Радев върна избора с претекста, че не е имало същинско съревнование сред претенденти. Гешев бе единственият номиниран за поста.

Гешев наследява на поста Сотир Цацаров, който беше определен с огромно болшинство от Народното събрание за ръководител на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Мандатът на Цацаров като основен прокурор изтича на 10 януари 2020 година, само че Иван Гешев предварително встъпва в служба, без да чака Новата година.

Кой е Иван Гешев?

Гешев има над 23 години юридически стаж в Прокуратурата на Република България. Професионалната му кариера в правосъдната система стартира на 01.02.1995 година като асистент – следовател в Столична следствена работа, а от 21.05.1996 година е следовател в Столична следствена работа. В интервала от 17.04.2006 година до 11.05.2012 година е прокурор в Софийска районна прокуратура, като от 01.06.2009 г. е командирован в Софийска градска прокуратура. След извършен конкурс, с решение на Висш съдебен съвет по протокол № 06/09.02.2012 година, Иван Гешев е нараснал в служба „ прокурор “ в Софийска градска прокуратура. Със заповед на Апелативна прокуратура – София от 16.10.2013 година е командирован в Окръжна прокуратура – Перник за период от три месеца. Със заповед на основния прокурор от 09.06.2016 година е командирован в Специализирана прокуратура. В интервала от 19.07.2016 година до 16.07.2018 година е административен началник на Специализираната прокуратура. С решение на Прокурорската гилдия по протокол № 19/04.07.2018 година е назначен на служба „ заместител на основния прокурор “ при Върховна касационна прокуратура.Това сочи информация от Висш съдебен съвет. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР