На трето четене бяха приети промените в Конституцията. Това се

...
На трето четене бяха приети промените в Конституцията. Това се
Коментари Харесай

Извънредно от НС: Депутатите на крака заради взетото решение. Овации огласиха пленарна зала

На трето четене бяха признати измененията в Конституцията. Това се случи след поименно очевидно гласоподаване на присъстващите в пленарна зала народни представители.
Преди това зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ Никола Минчев изчете плана на промени за трето гласоподаване. Измененията в главния закон бяха гласувани през вчерашния ден на второ четене в пленарната зала.
Гласувалите депутати са 237. „ За “ – 165, „ срещу “ – 71, един „ въздържал се “.
Обявяването на резултатите от ръководителят на Народното събрание беше посрещнато с овации. Повечето депутати станаха на крайници, предава Блиц.
С признатите ремонти се лимитират пълномощията на президента при сформиране на служебни държавни управления. При служебно държавно управление министър председател ще се избира сред лист от хора. След рецензиите на конституционалистите ръководителят на Върховния касационен съд беше изключен от този лист. Изборът на длъжностен министър председател ще бъде сред:
– ръководителя на Народно събрание
– шеф или подуправител на Българска народна банка
– ръководител или зам.-председател на Сметната палата
– омбудсман или заместник-омбудсман
Мандатът на основния прокурор се понижава от 7 на 5 години без право на още един мандат. А Висшият правосъден съвет се разделя на две – Висш съдебен съвет с 15 членове и прокурорски съвет с 10 членове.
Българи с двойно поданство към този момент да могат да стават депутати, в случай че са живели последните 18 месеца в страната според измененията в конституцията.
Промените бяха признати с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР