На този парламент ще му дойде времето да се саморазпусне,

...
На този парламент ще му дойде времето да се саморазпусне,
Коментари Харесай

За кратко време парламентът ще направи голяма бъркотия

На този парламент ще му пристигна времето да се саморазпусне, до момента в който към момента не си е провел работата. Три дни депутатите избираха ръководител на Народното събрание, дори по-дълго се препираха за непрекъснатите комисии, в които би трябвало да коват законите. Да се чуди човек защо е цялата дандания, откакто всички са се настроили за нови избори февруари или март идната година.

А може би някой в Народното събрание се надява да свърши небрежно всякакви неща. Да одобри потребно за партията си законче, да обърка нечии сметки, да провокира някакъв скандал, да си обезпечи преимущество за изборите. За такива неща контролът над Народното събрание, в частност над комисиите, където действително се прави главната работа, може да се окаже много значителен. Затова разприте и шумотевицата си имат своята скрита логичност, не е единствено перчене на мускули пред гласоподавателите.

 

Най-добре си изигра картите Движение за права и свободи

Даже герберите, които излязоха първи на изборите, не си подредиха нещата толкоз добре, колкото хората на Ахмед Доган. При придвижването получи свръхважните ресори бюджет и финанси, и вътрешна сигурност и публичен ред. Иначе казано, надзорът над държавната хазна и над полицията. Как другите партии позволиха такова нещо остава загадка – на инат на потока от обещания за повече бистрота в политиката (и от партиите на смяната, и от партиите на статуквото) делбата на ресорите мина скритом.

Начело на бюджетната комисия застава Петър Чобанов. Кой беше този, ще се запитат множеството хора. Ами късият отговор е, че това беше финансовият министър в кабинета на Пламен Орешарски. Същото държавно управление, което събра в коалиция Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, издигна предприемача Делян Пеевски за ръководител на ДАНС и повече от година се държеше настойчиво за властта макар ежедневните и всеобщи улични митинги, които желаеха оставката му.

 

Чобанов е народен представител от Движение за права и свободи в четири Народното събрание,

с сегашния стават пет. Името му нашумя за последно на изборите през октомври т.г. Тогава той се провали като лидер на ямболската листа на Движение за права и свободи, а в другата листа, в която участваше – в София-област, цели, с цел да се освободи място за него в Народното събрание. Колко би трябвало да е скъп за партията си? И за какво? Някой по върховете на Движение за права и свободи явно го харесва, с цел да му подари и бюджетната комисия. А това ще бъде единствената комисия в този парламент, която се обрисува да бъде в действителност доста заета – всички чакат с отворени кесии решенията й за държавните финанси.

А какво да кажем за вътрешната комисия, с изключение на да поклатим глави в учудване? За първи път парламентарният надзор върху Министерство на вътрешните работи попада в ръцете на човек от Движението. И това се случва тъкмо откакто от силовото ведомство изпадна Бойко Рашков – министърът, с който Движение за права и свободи стигна до поради полицейските интервенции против изборната търговия по негово време. Сякаш нещата се преподреждат в интерес на Догановата партия. И с цел да продължи тази наклонност, ще се грижи Хамид Хамид – новият ръководител на комисията. Той принадлежи към „ непрекъснатото наличие “ - толкоз дълго е в Народното събрание (осем следващи парламента), че е станал част от пейзажа. За това време участваше в законодателство, засягащо правосъдната власт, изборите, държавната антикорупционна комисия и даже КТБ, постоянно дружно с Пеевски, краткотрайният началник на ДАНС. Сега ще държи на каишка Министерство на вътрешните работи, да не вземе ведомството още веднъж да се репчи на партията му.

Между другото, Движение за права и свободи получи и комисията по околна среда. Ще я управлява Станислав Анастасов, един от зам.-председателите на партията, който също като Петър Чобанов участваше в кабинета „ Орешарски “ в качеството си на екоминистър. Въобще придвижването старателно пази фрагментите си от това време, когато се усещаше съвсем всемогъщо, и продължава да ги стартира, където може. Анастасов последно се прочу в предния парламент. Тогава разгласи, че е получил закани от някогашния министър председател Кирил Петков, че благодарение на американския офис по глобите. Този въпрос живо вълнуваше партията поради Делян Пеевски, който на щатския закон „ Магнитски “.

Но освен Движение за права и свободи

 

залага на фрагменти от компрометирани ръководства

Начело на комисията по енергетика, толкоз значима във време, когато цените на енергийните първични материали описват играта на стопанската система, ще застане (отново) Делян Добрев. Хасковлията е един от любимците на партийния си водач Бойко Борисов. Бил е министър на стопанската система и на енергетиката, народен представител в осем Народното събрание, от които е. Първия път беше през 2017 година, когато се развихри абсурдът „ Кумгейт “, а Добрев беше упрекнат, че е уреждал свои родственици и другари на основни позиции в Община Хасково. Тогава той разгласи доближените си за „ дрийм отбор “ - фраза, която трайно остана в родния политически речник. Оставка подаде от Народното събрание и през 2019 година, когато ГЕРБ се тресеше от абсурда „ Апартаментгейт “. Напоследък обаче е стартиран настойчиво в общественото пространство от партията си, което подхранва слуховете, че вождът го готви за нов кариерен скок.

А комисията по правни въпроси, средището (поне на думи) на парламентарната юридическа мисъл, герберите пуснаха в ръцете на Радомир Чолаков. Макар и неотдавна в Народното събрание (депутат е по-малко от две години), Чолаков доста бързо се издигна като един от главните представители на ГЕРБ. Политическият си капитал натрупа, като в компроматната акция на партията против машинното гласоподаване предходната година. За премия в неосъществения проектокабинет на ГЕРБ от август 2021 година беше номиниран за правосъден министър. А през ноември оглави предизборния щаб на Анастас Герджиков, неуспелия кандидат-президент, подсилен от ГЕРБ. Сега правната комисия му дава опция да прокара по този начин мечтаното от партията му връщане на хартиените бюлетини в всеобща приложимост.

А двама партийни водачи – Костадин Костадинов ( “Възраждане ”) и Стефан Янев (БВ) си подсигуриха комисии персонално за себе си.

 

Костадинов поема ресора за българите в чужбина

Чудно с какъв ум другите партии му го повериха – националистическата партия е извънредно известна измежду сънародниците ни по света ( през октомври т.г.!), а в този момент се обрисуват нови избори. Какво си мислят другите политици, че сами оказват помощ на Костадинов да усъвършенства имиджа си, като му отстъпиха подобен пост? А изборът на Янев за началник на антикорупционната комисия е огромен сърпрайз. Човекът на президента Румен Радев в Народното събрание поема борбата с корупцията. Интересно, къде спаха Кирил Петков и Асен Василев? Нали все изкарват партията си Политическа партия за авангарда в тази битка?

И като стана въпрос за Политическа партия, би трябвало да се отбележат фрагментите, които групировката счита за най-достойни. Първо, Деница Симеонова, която поеме комисията по европейските въпроси. Младата жена до момента не е посочила никаква подготвеност в тази (или друга) сфера. Прочу се, когато вкара обръщението „ Просто Киро “ към партийния си водач – горката, искаше да показва обвързаност, само че единствено разреши на съперниците му безкрайно да го наскърбяват. А съпартийката й Калина Константинова, някогашен вицепремиер в кабинета „ Петков “, получи комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии. Какво я квалифицира за такава позиция, никой не може да каже. Може би титаничната промяна на „ Български пощи “, поради която, както твърдяха нейните пиари, чиновниците на пощите.

Е, това е ситуацията. С подобен персонален състав комисиите, даже и да стартират работа, човек напряко се плаши от мисълта какво ще свършат – или по-скоро ще забъркат.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР