"На този етап се справяме много добре с пандемията, дори

...
"На този етап се справяме много добре с пандемията, дори
Коментари Харесай

До април можем да ваксинираме над 100 000 души, увери ген. Мутафчийски

"На този стадий се оправяме доста добре с пандемията, даже повече от предстоящото, което беше да снижим не повече от 50% от заболеваемостта. " Това съобщи шефът на Военномедицинската академия и ръководител на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се пресмята въз основата на средата заболеваемост на 100 000 население, даже е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. Сега сега междинното е към 150-160 души, даже към днешния ден е 125 на 100 000 души ", посочи ген. Мутафчийски.

Той увери, че до април е допустимо да бъдат имунизирани над 100 000 души. "Има едно "но " - в случай че е одобрена имунизацията на "Астра Зенека ". Първата пратка от "Астра Зенека " би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е обстановката с "Пфайзер ", където са най-малко 60 000 дози доникъде на февруари. "Модерна " почти ще върви в този път, макар че началото е още страхливо. Знаете, 2400 дози, идната пратка ще бъде към 4000 дози, само че по-късно към този момент стават десетки хиляди дозите ", изясни ръководителят на НОЩ пред Българска национална телевизия.

Той уточни, че доста бързо ще бъде прескочен първият стадий на имунизирането - с имунизацията на здравните служащи, и ще се премине към другите стадии на имунизиране.

В момента интензивно се разяснява да се застъпят някои от предпочитаните групи, от трета група, да вземем за пример. И те редом да се имунизират с хората от втората група. Но това зависи от количеството на имунизациите, посочи ген. Мутафчийски.

"Няма никакъв индивидуален детайл в броя на имунизациите, които са в България. Никой не ги поръчва. Тези неща са избрани със непоколебим правилник, който се знае. Нашата квота е 1,55% ", акцентира ръководителят на Националния действен щаб.

По думите му, доверието към имунизациите против ковид нараства. Имунизираните медици във ВМА досега са 460, а всички ваксини, които идват, се усвояват на момента. Ситуацията в цялата страна е много по-лека спрямо декември. Във ВМА има 35% претовареност на леглата за Коронавирус заболели, сподели още ген. Мутафчийски.

На въпрос по какъв начин се вижда, откакто отмине пандемията, той отговори: "Само като доктор. Политическо бъдеще - никога, това не е моето поле ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР