На този етап, както и през изминалия период, ние се

...
На този етап, както и през изминалия период, ние се
Коментари Харесай

Премиерът на РСМ: С България разменяме идеи, засега няма общоприемлив документ

На този стадий, както и през миналия интервал, ние се намираме на равнище замяна на хрумвания. Все още няма общоприемлив документ, който би могъл да бъде споделен за утвърждение в институциите на двете страни.

Това сподели министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски за настоящето положение на връзките сред България и районен съд Македония, съобщи БГНЕС.

" На няколко пъти имах опция да кажа, че аз като човек имам вяра в задачата и работя за постигането ѝ. В самото начало на мандата на това държавно управление, освен това още в първия работен ден, имахме среща с премиера на България и започнахме развой за съставяне на работни групи в разнообразни области – стопанска система, инфраструктура, просвета, обучение, европейска интеграция. Те са значими за бизнес-общността, за просветителната система и като цяло за жителите. Те са обърнати към бъдещето за възстановяване на съдействието сред жителите и сред институциите в двете страни ", сподели Ковачевски пред държавната организация в Скопие Миа.

Интерконекторът с Гърция дружно с терминала за LNG в Александруполис (Дедеагач) са на практика свързани планове. Тези планове са освен от икономическо, само че и от стратегическо значение. Имахме диалози с сътрудници от Република Гърция. Това е план, в който вземат участие Република Гърция, Република България и Република Северна Македония, за диверсификация на доставките на газ, който ще идва от LNG терминала в Дедеагач.

Ние като страна взехме решенията първо за закупуване на количества в терминала за потребностите на ЕСМ, а също по този начин НЕР към този момент работи по съглашение за реализация на интерконектора с Гърция, през който газът на процедура да доближава до страната ни. Днес ще проведа диалог по тематиката с министър-председателя на Гърция и имам вяра, че през тази година ще се дефинират всички точки, т.е. ще бъдат контрактувани всички точки за съглашение и още тази година може да стартира реализацията му. Така газът няма да върви както до момента извънредно в посока изток-запад, а ще минава от юг на север, през терминала в Дедеагач. Той е значим и за енергийната диверсификация, защото дава опция за създаване на газови електроцентрали. Една от тях ще бъде издигната до терминала в Дедеагач. Правим и стопански и правни разбори за вероятно присъединяване на Република Северна Македония, тъй като тук ще вземат участие и Република България и Република Гърция, поради близостта, териториалната непосредственост и дистанцията сред трите страни.

Между другото, всяка рецесия обаче би трябвало да открива и опция. Вече започнахме да осъществяваме огромни стратегически планове, изключително в региона на възобновимите енергийни източници. Миналата седмица присъствах на стартирането в употреба на първата фотоволтаична централа в Осломей. Това е първата такава електроцентрала на остарели въглищни залежи в Югоизточна Европа, която пуска 10-мегаватова електроцентрала, която ще генерира 15 до 17 гигаватчаса електрическа енергия и е издигната от страната.

Вече се приготвят и на процедура са в начална фаза на строителство още две такива 50-мегаватови централи, на същото място. Едната ще бъде издигната от турския „ Фортис “, а другата от огромните компании в региона на българския Соларпром, които въз основата на публично-частно партньорство ще би трябвало да трансферират 18 или 18,5 % от приходите от тези фабрики към ЕСМ, което ще даде на страната 1,5 милиона евро годишно доходи и естествена електрическа енергия за облекчаване на потребностите им. Освен това ЕСМ ще стартира построяването на друга десетмегаватова електроцентрала, което значи, че производството на електрическа енергия от въглища в Осломей ще бъде на практика изцяло сменено от производството на електрическа енергия от възобновими енергийни източници, т.е. слънчева сила.

Също по този начин към този момент сме в договаряния с най-големите компании в Германия ВИ-ПИ-ДИ за построяването на огромен вятърен парк с мощ близо половин гигават, чиято реализация ще зависи и от съглашението с немската компания, както и от даването на условия за присъединение към мрежата за високо напрежение в нашата страна. И също по този начин преговаряме с „ Акуо “ от Франция, също огромна мултинационална компания, за създаване на също толкоз мощен слънчев парк покрай Щип. И в допълнение огромен брой дребни, по-малки енергийни уреди за произвеждане на слънчева електрическа енергия, към този момент са в развой на създаване или приключват своите планове за строителство.

Освен това, историческият и бих споделил колосален план Чебрен за създаване на Водноелектрическа централа в тази част е във втора фаза на реализация, към този момент има девет компании, които са позволени във втората фаза. Те към този момент са на място, с цел да могат да имат точна визия и всеки да взе участие безпроблемно във втората фаза.

Надявам се, най-сетне да бъде определен реализатор, при който да имаме енергиен потенциал в страната, който да обезпечава възобновими източници, базова сила за Република Северна Македония и още по-лесно свързване на други вложения от възобновими източници, на първо място имам поради източници като слънце и вятър. / БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР