На този ден имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил,

...
На този ден имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил,
Коментари Харесай

Много именици има днес

На този ден имен ден честват: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка

Църквата е определила този ден за празник в чест на светите ангели и най-много на св. архистратиг Михаил, който счита за водач на небесните сили.

Oсновната устременост на обичаите през този ден и името на празника се дефинират от нар. поверие, че св. Рангел е един от шестимата братя-юнаци, на който при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на индивида и по тази причина е наименуван душевадник.

На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крака се варят цели и по-късно се кадят с тамян. Жените подготвят и раздават между тях специфични обредни хлябове, наричани “Рангелов ” или “Господьов самун ”, “боговица ”, “света Петка ”, “Рангелово ястие ”. Тържествената софра, била тя фамилна или общоселска, се освещава от представител на църквата. Кожата на обредното жертвено животно се подарява постоянно на църквата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР