На тези снимки се виждат останки от избухвания на свръхнови,

...
На тези снимки се виждат останки от избухвания на свръхнови,
Коментари Харесай

По случай осми март: екипът на руския космически телескоп Спектр-РГ сподели красиви снимки

На тези фотоси се виждат остатъци от експлоадирания на свръхнови, радиопулсари и купове от млади звезди, хиляди пъти по-млади от нашето Слънце.

Към сегашния миг “Спектр-РГ ” продължава да работи сполучливо. На 5-ти март Роскосмос заяви, че е направена към този момент една трета от рентгенографската карта на цялото небе. Учените се надяват обсерваторията да действа най-малко четири години, като за това време би трябвало да бъдат направени осем цялостни изображения на цялата небесна сфера. Едно изображение се изготвя в границите на шест месеца, тъй че фактът, че е готово една трета от първото, е значително достижение.

Напомням на читателите, че обсерваторията “Спектр-РГ ” бе изстреляна на 13-ти юли 2019-та чрез съветската ракета “Протон-М ” от космодрума Байконур в Казахстан. Благодарение на безпроблемната работа на ускорителния блок “ДМ-03 ”, обсерваторията бе въведена в междупланетното пространство и няколко месеца по-късно доближи до точката на Лагранж “Л2 ”. Това бе най-голямото междупланетно достижение за съветската галактическа стратегия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики – в никакъв случай до момента издигнат от Русия галактически уред, било то по руско време, било то по-късно, не е достигал до която и да е от точките на Лагранж.

Много скептично настроени анализатори обаче не са впечатлени – те споделят, че огромна част от съставените елементи на борда на “Спектр-РГ ” са задгранични и не са създадени в Русия. Руска е единствено платформата-носител “Навигатор ”, направена от Неправителствени организации “Лавочкин ”. Но един от главните принадлежности (eROSITA) е немски, до момента в който другият уред (ART-XC), въпреки и да е съветски, е оборудван с американски огледала. Оказало се, че създадените в Русия огледала не са задоволително фини, с цел да разрешават качествени научни наблюдения, по тази причина руснаците са се обърнали към центъра на НАСА “Маршал ”.

За повече информация по отношение на днешния “букет ”: Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР