На теория ръстът на доходите и инфлацията се изравняват, но

...
На теория ръстът на доходите и инфлацията се изравняват, но
Коментари Харесай

Любослав Костов: На теория ръстът на доходите и инфлацията се изравняват, но на практика – не

„ На доктрина растежът на приходите и инфлацията се изравняват, само че на процедура като влезете в магазина – не. Трябва да се изсветли по какъв начин се ценообразува млякото. Човек би трябвало самичък да си направи извода дали има далавера “. Това разяснява Любослав Костов, шеф на Института за обществени и синдикални проучвания и основен икономист на КНСБ по Би Ти Ви.

„ Проверките малко закъсняха. Не са намерили нарушавания там, където не са влезнали. Има големи бариери за вход в бранша. Когато цената е двойно по-висока на щанда, в сравнение с при производителя – явно има по веригата картелно споразумение “, безапелационен е той.

Костов посочи, че сега и Българската организация за сигурност на храните, и Национална агенция за приходите, и Комисия за защита на конкуренцията, и КЗП правят инспекции, само че цените на стоките ще спаднат гладко.

„ През тези шест месеца, до момента в който чакаме това да се случи, би трябвало да порастват приходите, би трябвало да има бюджет, би трябвало да има политика по приходите. Затова е значимо да имаме постоянно държавно управление “, сподели още икономистът.

Според него слагането на таван на цените не е положително решение в пазарна стопанска система.

Отлагането на приемането на еврото беше предстоящо, разяснява Костов.

„ Знаехме, че инфлацията е висока. Три закона не бяха признати в последния парламент, само че това не е непоправимо. Важно е да заявим, че такава е посоката. Важно е да каже, че съвсем няма да има проинфлационен резултат. Доходите ще набъбнат. След като Литва влезе в еврозоната, междинната работна заплата се подвигна със 108% и стане 1500 евро “, акцентира икономистът от КНСБ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР