На тазгодишния US Open ще бъде въведена система за видео

...
На тазгодишния US Open ще бъде въведена система за видео
Коментари Харесай

US Open става първият „мейджър“ турнир със система Video Review


На тазгодишния US Open ще бъде въведена система за видео повторения на противоречиви обстановки, която да оказва помощ на съдиите при отсъжданията. Това стана ясно след изказване на тенис асоциацията на Съединени американски щати (USTA). Технологията ще бъде употребява на трите основни корта – „ Артър Аш “, „ Луис Армстронг “ и „ Grandstand “, както и на корт №5 и корт №17.

Въпросната система не е нещо ново за тениса. Първоначално тя бе тествана на Next Gen Finals, след което бе приложена и на ATP Cup. Откритото състезание на Съединени американски щати обаче ще бъде първият шампионат от Големия шлем, на който тя ще бъде употребена.

От USTA разкриват, че обстановките, в които новата система ще бъде разполагаем на съдиите, са следните:
  1. Not-up – Да се ревизира дали топката е тупнала повече от един път преди играчът да реализира контакт (повече от два пъти за мачовете с инвалидни колички).
  2. Фаул – Когато играчът „ носи “ топката с ракетата, когато реализира контакт с топката преди тя да е минала мрежата или когато ракетата му допре топката, до момента в който тя не е под негов надзор.
  3. Докосване – Когато топката допре играча или нещо, което той носи (освен ракетата) или когато играчът докосен мрежата по време на разиграване.
  4. Навлизане – Когато играчът навлезе в противноковата половина с ракетата или с която и да е част от тялото си по време на разиграване.
  5. Through – Когато топката премине през мрежата, вместо над нея.
  6. За вероятно отсъждане или преиграване на точка, в това число поправяне от „ навън “ на „ добра “ или взимане на решение по отношение на това дали тенисистът е имал право да играе с топката.
  7. Топки наоколо до линията – Когато играчът изиска разглеждане и системата не може да направи тъкмо пресмятане, съдията на стола може да прегледа обстановката, с цел да реши отсъждането си.
  8. Прeстъпване – Да се ревизира дали кракът на играча е докоснал главната линия при сервис.
  9. Грешка в резултата – Коригиране на възможна неточност в резултата.

По този метод US Open ще продължи да пази реномето си на софтуерен иноватор измежду останалите „ мейджър “ съревнования. В разгара на пандемията през 2020 година шампионатът в Ню Йорк пръв вкара системата „ Hawk Eye Live “, която бе употребена на всички кортове като се изключи „ Артър Аш “. Нейната цел бе на корта да има допустимо минимум хора поради важащите здравни разпореждания.

Впоследствие „ Hawk Eye Live “ бе въведена и на Australian Open, а от 2025 година ще се употребява на всички шампионати от календара на ATP.
Tenniskafe.com · Странната седмица с клей, допинг скандал и неспортсменско държание
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР