На Световния икономически форум в Давос Зеленски призова за засилване

...
На Световния икономически форум в Давос Зеленски призова за засилване
Коментари Харесай

Времето работи срещу Украйна. Глобалният Юг отказа на Киев

На Световния стопански конгрес в Давос Зеленски прикани за усилване на битката против Русия и отхвърли опцията за договаряния. Какво мислят за това тези, към които той се обърна?

Един против всички

Президентът на Украйна се оплака от незадоволителната военна помощ и неефективността на антируските наказания. Според него, в случай че Западът действаше по-решително, в този момент щеше да има по-малко проблеми.

Междувременно, както отбелязва “Блумбърг ”, Зеленски отлетя за Швейцария освен поради гръмки изказвания. Основната му задача беше да притегли допустимо най-вече вложения. Така членовете на неговия екип ще вземат участие в няколко кръгли маси, отдадени на следвоенното възобновяване и прехвърлянето на замразени съветски активи в Киев. Въпреки това, счита изданието, глобалистките елити към този момент не се интересуват от Украйна. Те са мощно разочаровани от неуспеха на лятната контраатака. Освен това вниманието се отклонява от специфичната интервенция на Израел в Газа, дейностите на хусите в Червено море и риска от преизбирането на Доналд Тръмп в Съединени американски щати.

С генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Зеленски разиска хода на военните дейности и военните потребности на Киев, на първо място укрепването на Противовъздушна отбрана. Шефът на киевския режим акцентира, че чака нови решения за интеграцията на Украйна в Алианса от срещата на високо ниво на НАТО във Вашингтон.

Зеленски беседва с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и със съветника по националната сигурност на американския президент Джейк Съливан за същото. И те, съгласно “Блумбърг ”, е трябвало да му предадат настояването на Байдън да се откаже от настъпленията и да премине в защита.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за следващ път съобщи, че Украйна би трябвало да победи Русия и да влезе в Европейски Съюз. Следователно Киев „ има потребност от предвидимо финансиране през 2024 година и по-късно “.



Дипломатическа злополука

Според “Блумбърг ” на 14 януари срещата на съветниците по националната сигурност, отдадена на по този начин наречената мирна формула на Зеленски (тоест капитулацията на Русия), е приключила без резултат. Затова представителите на Киев не дефинираха дата за интернационалната среща на високо ниво за Украйна, макар че дадоха обещание да я провеждат през февруари.

Швейцарският външен министър Игнацио Касис, който беше съпредседател на срещата, сподели, че среща в този формат може да е последната. Според него Москва би трябвало да се включи в разговора. И той не е самичък в това мнение, означават западни медии. Но Зеленски отстоява позицията си, продължавайки да мечтае за надали не световна среща на високо ниво за Украйна без Русия.

На срещата в Давос участваха представители на 83 страни, в това число 18 азиатски и 12 африкански. Китай пренебрегва поканата. Резултатът, както знаем, е нулев. Ръководителят на бюрото на “Файненшъл Таймс ” в Брюксел Хенри Фой сподели саркастично: главното достижение на събитието в Украйна беше групова фотография на участниците.

Преди ден в Киев беше подписано съглашение за сигурност с Англия. Според английския министър председател Риши Сунак съглашението планува, че в случай че възникне нов спор след края на сегашния с Русия, Лондон още веднъж ще вземе страната на Украйна. Вярно, заместник-началникът на кабинета на президента Игор Жовква обясни: британците не дават обещание да се бият. Кралските гаранции за сигурност се дават за 10 години с опция за удължение. Освен това Сунак заобикаля думата „ гаранции “ в мненията пред медиите, предпочитайки по-малко обвързващите „ уверения “.

Стана по-зле

Украинският политолог Владимир Фесенко изясни пред полските медии: Минималната стратегия на Зеленски в Давос е да получи такава помощ от Запада, че да избегне провалянето на бойното поле. Максималната задача, несъмнено, е да победи. Според Фесенко обаче настроението на събеседниците на украинската делегация се е оказало „ двусмислено “ и „ мъчно “. Особено в Киев са депресирани от позицията на КНР, от която се управляват доста страни от Глобалния Юг.

" Пекин заобикаля договарянията, тъй като Русия не взе участие в тях. Китай се стреми да резервира неутралитет. Украйна няма да се пазари, тъй като по този начин или другояче нищо няма да се получи. Китай ще продължи да си сътрудничи с Москва ", оплаква се Фесенко.

Експертът от Финансовия университет към съветското държавно управление Денис Денисов счита, че главният проблем на екипа на Зеленски е, че не е в положение да предложи нищо ново. " Военната и финансова помощ понижава, а умората от Украйна пораства. Зеленски вижда това. Времето работи против него. Но той просто продължава да изисква поддръжка ", сподели анализаторът..

Зеленски въобще не съумя да приказва в Давос - всички към този момент знаеха какво ще чуят от него. Напълно нереалистично е да убеждаваш някого с сходни речи.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР