На Световния ден на свободата на печата (3 май 2020

...
На Световния ден на свободата на печата (3 май 2020
Коментари Харесай

ЕС: Журналистите дават думата на най-уязвимите

На Световния ден на свободата на печата (3 май 2020 г.) отдаваме респект на значителната роля на публицистиката за отбрана на свободата на изложение онлайн и офлайн в демократичните общества, и за поощряване на прозрачността и отчетността, това се показва в изказване на висшия представител на Европейския съюз – Федерика Могерини.

Свързаната с COVID-19 рецесия блестящо открои значимостта на работата на медиите. В несигурни времена повече от всеки път достъпът до надеждна и тествана информация, върху която не са оказани непозволена интервенция и въздействие, е от решаващо значение и способства за постигането на по-устойчиво общество. Буди безпокойствие това, че пандемията от COVID-19 се употребява в някои страни като предлог за налагане на неоправдани ограничавания на свободата на медиите.

Въпреки спомагателните рискове и провокации, подбудени от пандемията от COVID-19, публицисти и медийни сътрудници от целия свят не престават своята основна работа, от време на време в нелеки условия. Те дават думата на най-уязвимите, с цел да бъде чут техният глас. Те обезпечават свидетелства от по-недостъпни места, в това число от зони на спор. Те дават значима информация за постоянно опустошителното влияние на пандемията в разнообразни елементи на света, както и за насърчителни прояви на съпричастие и храброст.

Журналистите имат главно място в улеснението на дебата по какъв начин обществата да се приготвят по-добре за провокации като днешните и в последна сметка да станат по-сигурни, по-проспериращи и по-устойчиви. Журналистите би трябвало да могат да работят свободно. Днес може би повече отвсякога свободата на медиите е в основата на демократичните общества, които могат да процъфтяват, единствено в случай че жителите имат достъп до надеждна информация и могат да създадат осведомен избор. Журналистиката оказва помощ за разкриването и противодействието на дезинформацията.

Румъния ще оказва помощ на медиите с 10 млн. евро месечно

В прекалено много страни публицистите се сблъскват със законодателни условия, от време на време оправдавани с изключителната конюнктура, провокирана от COVID-19, които лимитират свободата на изложение и свободата на медиите. Спирането на интернет и затварянето на уеб сайтове се срещат все по-често. Репортерите, изключително дамите, са подложени на оскърбителен акции, финансов напън и удари от държавни или партизанстващи медии, което постоянно ги принуждава да се самоцензурират. Твърде доста от тях са подложени на тормоз, случайно задържане и отнемане от независимост. Твърде доста от тях изгубиха живота си поради това, че си правят работата.

Европейският съюз работи вкъщи и в чужбина, с цел да предотврати последствията от пандемията за здравето, правата на индивида и социално-икономическото състояние, в това число върху медиите. Без да отстпъва от нуждата за цялостно ценене на свободата на изложение, отговорът на Европейски Съюз е ориентиран и към битката с дезинформацията за COVID-19. Това включва поощряване на надеждни източници, оборване на погрешното или подвеждащото наличие, и унищожаване на нелегално наличие. Тези дейности могат да се увенчаят с триумф единствено със съзнателната работа на ангажирани и смели публицисти, чиито всекидневни старания вършат обществата по-сигурни, по-справедливи и по-демократични.

Днес Европейски Съюз удостоверява още веднъж твърдата си поддръжка за основната роля на самостоятелните и надеждни медии на всички места по света. Свободата на пресата е право освен на работещите в медиите, само че и на всеки от нас.

Искат Европейска комисия незабавно да подкрепи медиите в интервала на пандемия
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР