На Световния ден на спешната помощ - 27 май, ситуацията

...
На Световния ден на спешната помощ - 27 май, ситуацията
Коментари Харесай

50% от местата в Спешната помощ остават незаети въпреки увеличението на заплатите


На Световния ден на незабавната помощ - 27 май, обстановката със незабавните екипи у нас е все по-трагична, обобщава БНР. В системата трайно липсват 500 лекари, макар че заплатата на доктор в кола за спешна помощ доближи 4000 лв..


Повече от половината места остават незаети, сигнализират от Съюза на парамедиците в България:

" В множеството страни от Европейски Съюз от дълго време е изработен разбор, че лекарският труд в колите за спешна помощ е извънредно безценен и по тази причина там са оставени единични лекарски екипи, които поемат единствено строго профилирани случаи. Във всички останали обстановки спешността се обезпечава от парамедици. Парамедикът не може да размени лекаря, само че специфичното му образование разрешава стабилизиране, поддържане на виталните индикатори и незабавен превоз до най-близкото лечебно заведение, където потърпевшият се поема от подготвен лекарски екип. Доказано е, че в страни, в които парамедиците са внедрени в системата на Спешната помощ, смъртността при произшествия е намаляла с над 70%.

У нас няма воля за промяна, която да разреши на парамедиците да бъдат легално назначени в незабавните центрове. Всичко това се мери в изгубени човешки животи, защото неналичието на екипи бави обслужването на адресите и незабавното превозване. Масово и в доста райони в страната е изцяло невероятно спазването на " златния час " при тежки незабавни положения и произшествия.

Съюзът на парамедиците в България към този момент цяла година работи по този проблем, само че макар десетките срещи, присъединяване в комисии и работни групи, стъпките напред са доста мудни. Парамедици не престават да бъдат наемани в незабавни центрове на други длъжности, без да се регламентират тъкмо техните отговорности. Други се отчайват и избират емиграцията като единствената опция за осъществяване в специалността. Трети стартират работа в лечебни заведения или обезпечават с уменията си спортни надпревари, кино продукции, детски лагери.

Съюзът на парамедиците направи разбор на свободните работни места, оповестени от 27-те центъра за Спешна помощ в страната. Във всяко от ЦСМП-тата търсят най-малко 10 лекари. Често се срещат апели като " незабавно назначаваме " и все пак назначения няма. Свободни стоят и бройки за медицински сестри и фелдшери. Трансформирането им в длъжности за парамедици би помогнало на системата и пациентите извънредно доста. Според отговор на наше писмо от Министерство на здравеопазването това е в пълномощията на всеки шеф на ЦСМП и не може да бъде централно разпоредено от министерството. Въпреки че част от ЦСМП са записали в проектите си за развиване назначение на парамедици, това се случва мъчно.

Има позитивна процедура в ЦСМП - София, Пловдив и Бургас, само че в други области на страната - не, въпреки че някъде свободните места доближават до 60%. В област Враца да вземем за пример търсят 10 лекари. Подобно е ситуацията и в Силистра.

Друг проблем е, че макар съществуването на единни протоколи за работа в незабавна помощ, във всяка от областите се работи по разнообразни правила. Липсва наложителна едногодишна подготовка по незабавна помощ за всички заети - лекари, сестри и различен личен състав.

Без сходна подготовка е невероятно да работиш в Спешна помощ в Евросъюза, а тук поради липса на фрагменти се назначават лекари, които нямат нищо общо с оказването незабавна здравна помощ, а оттова страда качеството. Затова в днешния ден на незабавната помощ би трябвало освен да изричаме благодарност и признателност на заетите в системата, а да признаем грешките, да създадем равносметка и да начертаем път напред, тъй като на следващия ден кола за спешна помощ може да чака всеки един от нас.

Съюзът на парамедиците в България ще взе участие в Конгреса по незабавна медицина и медицина на бедствията за Югоизточна Европа SEEEMDC, който ще се организира от 29 май до 1 юни в Румъния. Това е несравнима платформа за учене и обмяна на опит за реакция при незабавни обстановки, в която за жалост до момента българското показване е било доста едва ", пишат парамедиците.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР