На срещата на върха общественият защитник предложи европейски референдум за

...
На срещата на върха общественият защитник предложи европейски референдум за
Коментари Харесай

Омбудсманът подкрепи общ фронт срещу измамите с храни, подет от Вишеградската четворка

На срещата на върха публичният бранител предложи европейски референдум за смяна на законодателството

Общ фронт против двойния стандарт при храните в Европа оповестиха министър председателите на страните от Вишеградската четворка през днешния ден. Те подемат самодейност за смяна в европейското законодателство, което все още разрешава на производителите такива практики. На срещата на върха в Братислава, с присъединяване на страните от Източна Европа, озаглавена „ Еднакво качество на продуктите за всички ", представителят на България - омбудсманът Мая Манолова, изрично поддържа изразената от водачите самодейност. Тя разгласи, че в границите на българското председателство следващата година ще провежда конгрес, фокусиран точно върху нелоялните и подвеждащи практики с храни, които дискриминират жителите от Източна Европа.

„ Мултинационални компании, чиито артикули са в магазините на цяла Европа, знаят по какъв начин да заобиколят закона и да разделят европейските жители на две категории, без да са вън от него. За страдание, единственият инструмент на Брюксел е да ги накара единствено да сменят типа на опаковките и да изредят съставките.
 Техните лобита имат мощни принадлежности в Брюксел и вършат задачата на страните доста сложна, защото Европейската комисия към този момент няма закони, които да не разрешават тези практики ", бе общото мнение на участниците в срещата.

В изявлението си омбудсманът Мая Манолова акцентира, че страната ни упорства за основаване на ново законодателство - Европейска инструкция за производството и предлагането на храни, с която категорично да се забрани един производител да предлага храна с една и съща марка, само че с друго качество и състав в разнообразни точки на Европейския съюз. 

„ Настояваме контролът да се прави от обединен европейски орган, защото се съмняваме, че националните органи за надзор върху храните могат да се оправят с огромните трансгранични компании ", уточни Манолова. И добави, че ограниченията, които сега се подхващат от Европейска комисия, ориентирани към подкрепяне на националните органи за използване на настоящото европейско законодателство, са палеативни и няма да дадат резултат.

„ Затова, в случай че в рационални периоди Европейската комисия не предложи ново законодателство, би трябвало да сме подготвени за последваща стъпка - Европейската гражданска самодейност, 1 000 000 подписа на жители от най-малко седем европейски страни. Отива на Вишеградската четворка да стартира по този начин самодейност, а аз като омбудсман на Република България ще я поддържа и ще вземам участие интензивно ", приключи Мая Манолова.
Освен за храните, страните от Източна Европа, ще изискат равни стандарти и за почистващите препарати и козметичните артикули, които също са с по-ниско качество.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР