На специално заседание на парламента с дискусия на лидерите на

...
На специално заседание на парламента с дискусия на лидерите на
Коментари Харесай

Скандал с подслушвания тресе Гърция


На особено съвещание на Народното събрание с полемика на водачите на гръцките парламентарно показани партии, отдадено на абсурда с подслушванията, министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис повтори, че следенето на телефонните диалози на водача на опозиционното лявоцентристко придвижване ПАСОК Никос Андрулакис е било неточност, само че е било осъществено при съблюдаване на плануваните в закона процедури, заяви телевизия Скай, представено от Българска телеграфна агенция.

Мицотакис сподели, че още през цялото време не се е поколебал да признае, че подслушването на Андрулакис е било неточност и е пристъпил към лични, само че и други промени в Националната разследваща работа. Същевременно министър председателят отбрани активността на разузнаването като нужна за дипломацията и за битката с вътрешния и интернационалния тероризъм, както и за справяне с миграционния напън.

На съвещанието Мицотакис посочи четири обстоятелството по отношение на аферата с подслушванията. 

Първият е, че няма никаква връзка сред шпионския програмен продукт от вид „ Предътър “ (Predator) и законните подслушвания. Мицотакис още веднъж съобщи, че сходен шпионски програмен продукт не се намира разполагаем на гръцките управляващи.

На второ място той акцентира, че казусът с Андрулакис е разкрил сериозна празнота в протоколите от 2018 година, които другояче са били спазени. Според гръцкия министър председател службите е трябвало да проявят разнообразни рефлекси във връзка с прочут политик.

Трето, Мицотакис съобщи, че на всички места в света дейностите на тайните служби са обградени от секретност и конфиденциалност, само че не би трябвало да се основават усещания и сюжети за шпионаж.

Накрая, Мицотакис акцентира, че изследването на случая е поверено на прокурор от висшата прокуратура с безупречна известност и прикани Андрулакис, щом упорства, че подслушването му е било нелегално, да се обърне към гръцките и европейските съдилища. Същевременно министър председателят предизвести, че няма да разреши бюлетините на тайните служби да се развяват обществено по метод, по който е направила опозицията на скорошното съвещание на парламентарната комисия по институциите и прозрачността.

От своя страна Алексис Ципрас, някогашен министър председател и водач на най-голямата опозиционна партия СИРИЗА, прикани Мицотакис да разкрие какви аргументи от националната сигурност са наложили подслушването на телефона на Андрулакис. Ципрас упрекна премиера, че е замесил в абсурда страни като Китай, Украйна и Армения и е изложил в интернационален проект освен себе си, само че и Гърция.

Скандалът избухна в края на предишния месец, когато Никос Андрулакис, евродепутат и водач на третата политическа мощ – лявоцентристкото ПАСОК-Движение за смяна, подаде тъжба, че през 2021 година диалозите му са били подслушвани с шпионския програмен продукт „ Предътър “ (Predator).

Няколко дни по-късно ръководителят на гръцката Национална разследваща работа Панайотис Кондолеон съгласно осведомени източници е признал пред парламентарна комисия, че разузнаването е подслушвало финансовия публицист Танасис Кукакис, помощник на СиЕнЕн-Гърция. В началото на август пък Кондолеон беше заставен да подаде оставка, след което последва разкритието, че разузнаването е шпионирало и водача на ПАСОК.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР