На следващото заседание на Столичния общински съвет предстои да се

...
На следващото заседание на Столичния общински съвет предстои да се
Коментари Харесай

Работят по ранен сигнал за мръсен въздух в София

На идващото съвещание на Столичния общински съвет следва да се прегледа отчет за така наречен нов механизъм за реакция от системата за ранно предизвестие. С този механизъм ще се редуцира времето на реакция при замърсяване на въздуха на един ден. Това съобщи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия Лорита Радева, ръководител на Комисията по околна среда в СОС.

Столичната община инсталира през седмицата първата от 22-те нови сензорни станции за премерване чистотата на въздуха.

" С тяхното слагане желаеме да дадем още една спомагателна опция софиянци да наблюдават положението на въздуха в точки колкото се може по-близо до дома, до работното място. Не тъй като това значително ще промени картината в града, а тъй като се надяваме, че ще притегли и окуражи още повече хора да работим дружно за това градът да бъде с по-чист въздух. Приоритет на ръководството ни е хората да знаят оптимално и да са добре осведомени ", сподели Лорита Радева.

Тя осведоми още, че на идното съвещание на СОС идния четвъртък следва да се прегледа и гласоподава отчет за така наречен нов механизъм за реакция от системата за ранно предизвестие.

„ Това е рационализиране на ограниченията и редуциране на периода за реакция. Доста упреци има, че едвам на втория ден се реагира. С този механизъм редуцираме времето на реакция на един ден “, сподели тя.

Радева съобщи също, че високата степен на замърсяване на въздуха в София, изключително в зимните месеци, е резултат от съвместяването на битово горене и въздействието от изгорелите газове на транспортните средства. " Това са факторите и ние работим за това ", сподели тя

Председател на Комисията по околна среда в СОС сподели, че на предишния СОС е подкрепена " следващата амбициозна стратегия " за смяна и възобновяване на парка на градския превоз. Предстои също въвеждането в употреба на третата линия на метрото, върви се напред и по стратегия на Оперативна програма " Околна среда " за доставка на електробуси до метрото в Овча купел и Горна баня.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР