На шест мили под може би най-известния природен парк в

...
На шест мили под може би най-известния природен парк в
Коментари Харесай

Viasat Nature представя: Супервулкан в Йелоустоун

На шест благи под може би най-известния естествен парк в света почива огнен звяр, който е кадърен да заплаши цялото човечество: супервулкан, който в случай че изригне, може незабавно да коства живота на милиони, да покрие Северна Америка с токсични облаци и в последна сметка да обрече целия свят.

Но по кое време ще изригне този „ Супервулкан в Йелоустоун “ ?!

Филм в две елементи със същото име, който дебютира по на 12 февруари и ще се излъчи в две следващи съботи от 14:00 часа, изследва този въпрос и търси съвет от водещи експерти в региона, които са стигнали до извода, че с изключение на всичко останало, избухливата мощ на подобен вулкан би била еквивалентна на 1000 атомни бомби като тази, хвърлена над Хирошима.


Това в действителност би бил „ Супервулкан “

Мощта на вулканичните изригвания се мери по така наречен „ вулканичен избухлив показател “, който взима поради височината на детонацията, количеството парчета и продължителността на детонацията, като ги мери по канара от 0 до 8 с десетични деления сред степените, тъй че разликите за обилни.

За илюстрация, изригването на Кракатоа през 2018-та бе с магнитут 3, а едно от най-смъртоносните изригвания в историята, Помпей - с магнитут 5. Според вулканичния избухлив показател, до колкото би могъл да бъде измерен хипотетично, изригване на вулкана в Йелоустоун би бил с магнитут 8, мега-колосално събитие без казус в последните 640,000 години .

Пълно изригване би освободило 2 млн. тона сярна киселина в атмосферата, което на собствен ред би основало смъртоносна зона, която би унищожила напълно най-малко три щата, които биха били покрити с пълен пласт от лава и пепел, а въздухът би станал отровен незабавно. Учените пресмятат, че горещата лава би се разпространявала със скорост 1,000 благи в първите 24 часа от изригването.


В идващите няколко дни цяла Америка би била заровена в пепел, а множеството живи същества биха се задушили в токсичния въздух. Това би застигнало Европа в границите на 72 часа, а в случай че изригването е задоволително високо, то би засегнало целия свят, което би довело до изгубване на доста типове в планетарен мащаб.

Йелоустоун се намира над гореща вулканична точка, с бунар от магма, който доближава до земната кора. Можете да си го визиите като гигантско котле, което непрестанно къкри, подклаждано изпод и охлаждано на повърхността, което не постоянно се реализира:

гигантският вулкан е изригвал три пъти до момента – преди 2 млн. години, преди 1.3 млн. години и преди 640,000 години . А към този момент упоменатата магма е задоволителна като количество, с цел да извърши Grand Canyon 14 пъти!

Евентуално изригване би било последвано от така наречен „ вулканична зима “. Средната температура би спаднала с 10-15 градуса за десетилетие, поради пепелта във въздуха, която доста би понижила слънчевата радиация, достигаща повърхността на Земята; Би се получила нещо като мини-Ледена ера, която би могла до докара до дефицит и даже апетит. Освободената в атмосферата пепел също по този начин би направила въздушния трафик неосъществим, защото резултатът й върху турбините е подобен, че те биха могли да аварират когато и да е в хода на полета..

 

Ще изригне, без подозрение

Въпросът е по кое време. За благополучие актуалните технологии улесняват прогнозирането: дронове могат да взимат проби от напълно близко разстояние даже по време на изригване, а спътници могат да следят вулканичната интензивност и да регистрират промени в земната повърхнина в резултат подземна активност до милиметри.

Йелоустоун е един от най-наблюдаваните обекти на света. Но никакво наблюдаване не може да спре вероятно изригване. Възможно е да не се случи по никакъв начин скоро. Случили се, обаче, ще бъде театър!


Viasat Nature оставя природата да опише личната си вдъхновяваща приказка – красива и изумително жестока. С безапелационни истории от хора, които са очевидци на събитията, от близко, персонално и с доста страст. За цялостната стратегия следете www.viasatnature.bg.

 

Следете ни и на www.Facebook.com/ViasatNatureBG,

както и на
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР