На седемдесет километра от Атина, на самия край на полуостров

...
На седемдесет километра от Атина, на самия край на полуостров
Коментари Харесай

Няма как да победиш едно чудовище, ако не събудиш чудовището в себе си

На седемдесет километра от Атина, на самия завършек на полуостров Атика, се намира нос Сунион. Tам, на скалата над морето, е храмът на Посейдон - елинският господ на моретата. Oт две хиляди и петстотин години насам мраморните дорийски колони се издигат с горда висота в пространството, където ветровете, развързани, необуздани и свободни премерват силите си. Kъдето брегът се трансформира във вода. 
Това е мястото, неведнъж възпято от Омир - точката, където за финален път да погледнеш през рамо към татковина, към всичко познато и всичко видимо несъмнено, отплавайки към хоризонти и упования. Така е било в античните показа, само че като че ли и през днешния ден е по този начин. 
Според преданието тук, от скалата на нос Сунион, от стълбите на същия този храм на Посейдон, митичния атински цар Егей се хвърлил в морето, избирайки личната си крах. Причината бил корабът с ЧЕРНИ ПЛАТНА, завръщащ се от Крит. На същия транспортен съд, със същите черни платна царят изпратил месеци по-рано единствения си наследник Тезей, който придружил девойките, които трябвало да бъдат принесени в жертва на Минотавъра - чудовището от Лабиринта в Кносос/Крит, което изисквало отново и отново в жертвоприношение най-знатните и красиви атински рожби. 
На разлъка цар Егей прегърнал сина си с пришепната молба: " Ако господ Посейдон е милосърден към кораба ти, отплаващ в този момент траурно с черни платна и почтени, обречени жертви... Ако боговете изберат теб, сине мой, за победител в борбата със звяра, кълна те, смени на връщане черните платна с бели. Аз ще очаквам по залез всеки ден да видя от скалата Суинион и Посейдоновия храм твоето завръщане... "
Но Тезей не запомнил да смени черните платна, връщайки се. Да, той победил чудовището, а критската принцеса Ариадна победила личното му сърце на воин. Врекли се един в различен и обичта им направила лунна пътека в Посейдоновото море. А надалеч от тях, залез след залез след залез, цар Егей се вглеждал в пурпура на хоризонта, питайки ветровете, какъв цвят платна ще довеят до търсещите му очи. Tезей отпътувал назад с Ариадна към родната Атина, само че самият господ Дионисий се явил и я отнесъл със себе си за своя булка. 


Героят-победител на Минотавъра останал самичък на палубата. Победата му внезапно изглеждала незначителна. Боговете са ревностни към щастието на смъртните и елементарно го присвояват. Знаеш. Нали? И по този начин спечелилият Тезей се прибирал в родната Атина със сломеното сърце на надвит. Да, боговете ни карат на заплатим скъпо за успехите си. Знаеш и това, нали? Често цената е най-скъпото ни. 
Тогава, там, в залеза, от скалата Суинион, застанал до колоните и взиращ се, цар Егей съгледал връщащия се транспортен съд, само че вместо с искрящи, леки и бели платна, той постепенно приближавал с тежките черни. В скръбта по изгубената обич, Тезей не запомнил да смени платната. За цар Егей това означавало единствено едно: синът му е мъртъв и на кораба е трупът му. Направил тиха крачка към ръба на скалата. После още една. И още една. Потъващото във водите ранено слънце обагряло - от хоризонта до небосвод - целия свят с кръвта си. Залязвало, дружно с последната искрица у Егей. Той направил още една стъпка... и се понесъл надолу, без вопъл, към рубинените води... Поданиците му нарекли на него същото това море, поело със залезните си талази мъртвото му тяло - и до през днешния ден ЕГЕЙСКО море стартира от скалата Сунион и сменя цветовете си сред хоризонти и хилядолетия, а ветровете му описват. 


Тезей, неправилно сметнат за мъртъв, дошъл в родната Атина. Навреме, с цел да оплаче гибелта на татко си. Но - втрещен от високото в потъмняващите гранатови води - аз си мислех, че Цар Егей може би е видял истината в черните корабни платна. Част от сина му, най-важната част от него - душата му, се прибирала в действителност мъртва. Заради отнетата обич, поради подигравката на боговете и поради това, че няма по какъв начин да победиш едно страшилище, в случай че не събудиш чудовището в себе си.


По мраморния олтар на храма през днешния ден се търкаля само слънцето. Гледам надолу от скалата. Помня, по какъв начин аз самият съм се чувствал ограбен точно в миговете на своите лични най-големи победи. Как с цел да надвия чудовищата в живота си, аз самият би трябвало да се трансформирам в такова. Помня, какъв брой пъти (неволно или съзнателно, кой знае?!) не смених черните платна с бели. 


Морската вода под мен е към този момент съвсем черна, съвсем единствено ревящ тон в пропаст. Ветровете стават все по-силни: изтръгват мислите ми, запокитват ги в нощта. А аз, в втрещен в Непрогледното, се запитвам, кого и какво обричах на крах с черните си платна? Докато страдах за друго. И от сцената на амфитеатъра, с ехото и шепота на епохите си повтарях стиха на Еврипид: "... и в компликациите ни няма отмора. В сладостта да живеем, обградени оставаме от приближаващия мрак на гибелта. В смеха си, в наздравиците и в суетата... "
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР