На самоуправляемите автомобили ще се паднат едва 20% от всички

...
На самоуправляемите автомобили ще се паднат едва 20% от всички
Коментари Харесай

Изненада! 2020 г. не е годината на автономните коли

На самоуправляемите коли ще се паднат едвам 20% от всички изминати километри по света през 2040 година

Няма консенсус по фундаменталния въпрос – по какъв начин самостоятелният автомобил „ гледа ” на околния свят
(снимка: CCO Public Domain)

През март, поради пандемията „ ковид ”, фирмите за самоуправляеми коли – измежду които Argo, Aurora, Cruise, Pony и Waymo – преустановиха тестването на транспортните средства и дейностите, в които взе участие човек като оператор. Приблизително по същото време Waymo и Ford пуснаха отворени набори от информация, събрана по време на тестванията на самостоятелни транспортни средства, и провокираха разработчиците да употребяват тези набори за основаване на по-бързи и интелигентни логаритми за самостоятелно шофиране.

Тези ходове загатват, че автомобилната промишленост към момента се надява да реализира забележителен прогрес във връзка с самостоятелните транспортни средства през актуалната година. Но промишлеността безспорно е забавена от пандемията и е изправена пред набор от доста сложни проблеми, които в подтекста на световната картина не са станали по-лесни за решение.

Преди пет години няколко компании, в това число Nissan и Toyota, дадоха обещание, че самостоятелните коли ще са факт през 2020 година, напомня Spectrum изданието на IEEE. Лорън Айзък, шеф по бизнес-инициативите във френската компания за самоуправляеми транспортни средства EasyMile, споделя, че нервността на тематика самоуправляеми коли е била „ на своя връх ” още тогава. Както и че прогнозите за 2020 са били „ прекомерно розови ”.

Трудно достижимото Ниво 5

Сега доста компании са отдръпнали непосредственото си внимание от създаването на изцяло самостоятелни транспортни средства от Ниво 5, т.е. такива, които могат да работят независимо при всевъзможни условия, и вместо това са фокусирани върху автоматизация на Ниво 4. То се отнася до изцяло автоматизираните транспортни средства, които работят в доста характерни географски региони или метеорологични условия. „ Днес съвсем всички разработчици на технологии осъзнават, че това ще бъде доста по-инкрементален развой ”, споделя Айзък.

Например, самостоятелните мини-бусове на EasyMile работят по летища, кампуси на колежи и бизнес-паркове. Всички бусчета на компанията са от Ниво 4. За разлика от автономността на Ниво 3 (която разчита на лидер зад кормилото като авариен водач), аварийният водач в транспортно средство от Ниво 4 е самото транспортно средство.

„ Имаме по няколко равнища за всяка технология ”, споделя специалистката. „ Така че в нашите самостоятелни бусове има голям брой равнища на спирачни системи, голям брой равнища на LIDAR радари. Имаме покритие за всички системи, които гледат от доста разнообразни ъгли ”.

Спорната LIDAR технология

Друго предизвикателство се оказа фактът, че няма консенсус по фундаменталния въпрос за това по какъв начин един самостоятелен автомобил „ гледа ” на околния свят. Илън Мъск бе декларирал, че всеки производител на самостоятелно транспортно средство с LIDAR е „ жертван ”.

Изследователски документ на института Cornell от 2019 година наподобява укрепи спорното изказване на изпълнителния шеф на Tesla посредством създаване на логаритми, които могат да вземат данни от 3D стереокамери с „ дълбочинен аспект ”, конкурирайки LIDAR системите.
още по тематиката
Въпреки това, отворените набори от данни слагат под подозрение това оборване на LIDAR технологията, споделя Сам Абуелсамид, анализатор в региона на подвижността в консултантската компания Navigant Research. Абуелсамид препраща към набор от отворени данни на компанията Aptiv от 2019 година, където анализът се базира на два самостоятелни източника: първият взема единствено данните от камерите, до момента в който вторият включва и данни от LIDAR сканирането.

Екипът е открил, че на база единствено данни от камерите системата „ от време на време рисува неточни „ ограничаващи кутии ” към транспортните средства и прави по-лоши прогнози за това къде ще се движи транспортното средство в директно бъдеще ”. А това е една от най-важните функционалности на всяка система за самостоятелно шофиране.

„ Неточните данни ще навредят на доверието към моделите [за машинно самообучение], а резултатите от това се умножават каскадно в софтуера за прогнозиране и обмисляне на транспортното средство ”, споделя софтуерният инженер Натан Хейфлик от Scale в блог на компанията по отношение на изследването на екипа на Aptiv.

Много и разнообразни прогнози

Споровете по тематиката могат, несъмнено, да продължат безпределно, само че остава въпросът: по кое време в последна сметка авто-индустрията ще успее да предложи надеждни самоуправляеми коли, които да забележим по публичните пътища? Прогнози по тази тематика има от доста и разнообразни места.

Всъщност, прогнози има безусловно по целия свят, споделя Емануил Ханиотакис, учител по транспортно моделиране и машинно образование в University College London. По-рано тази година той и двама откриватели от Техническия университет в Мюнхен разгласиха просторен обзор на всички проучвания, които са налице по тематиката за споделените самостоятелни транспортни средства.

Според една от прогнозите, самостоятелни транспортни средства ще осъществят едвам 20% от всички изминати километри по света през 2040 година Според друга, самостоятелните коли ще изминават 70 % от всички изминати километри по света още през 2035 година

Така или другояче, до „ идването ” на самостоятелните коли към момента има доста години. И очевидно досегашните прогнози, че 2020 ще е „ годината на самоуправляемите коли ”, се оказа прекомерно оптимистична.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР