На ръбаБолните са безразлични към бъдещето, нищо не ги радваПървият

...
На ръбаБолните са безразлични към бъдещето, нищо не ги радваПървият
Коментари Харесай

Депресията засяга два пъти по-често жените

На ръба
Болните са безразлични към бъдещето, нищо не ги радва

Първият епизод е преди 20-годишна възраст

Пандемията от ковид затвори милиони хора по света у дома и около другите вреди, които нанесе, повреди съществено психологичното им здраве. Понижено въодушевление, загуба на ползи и на способността за изпитване на наслада или наслаждение, отслабена сила, водеща до нараснала уморяемост и спад на физическата интензивност - това са някои от признаците на болестта, което в миналото са наричали потиснатост, меланхолия, “черна жлъчка”, анхедония, а през днешния ден дефинираме като меланхолия.

Чести негови признаци са още неприятен сън, намален вкус, нарушавания в концентрацията и вниманието, ниска самокритика, хрумвания за виновност и безполезност, обезсърчение, беззащитност, безразличие или песимистична оценка във връзка с бъдещето, мисли за самоубийство.

Всеки пети човек в света най-малко един път в живота си изпитва депресивен епизод, цитира данни от интернационалните проучвания гл. ас. доктор Владимир Наков, дм, шеф отдел “Психично здраве” в Националния център по публично здраве и разбори. Секция със профилирана онлайн информация по казуса се построява сега в Портал на пациента със съдействието на центъра.

Това постоянно, унищожително и доста пъти прикрито психиатрично заболяване повлиява отрицателно дейностите, мислите и страстите на пациентите. То визира два пъти по-често дамите. Може да се прояви както от средата на юношеството, по този начин и в средата на 40-те години. Най-често първи епизод на депресията поражда преди постигане на 20-годишна възраст (в към 40% от случаите). Тя е съществена причина за неработоспособност и гибел във възрастовата група 18-44 години - водени от мисли за самоубийство, част от болните протягат ръка на живота си.

По данни от последния отчет на УНИЦЕФ повече от 1 на всеки 7 младежи в света на възраст сред 10 и 19 година живее с диагностицирано психологично разстройство. Почти 46 000 подрастващи губят живота си поради самоубийства всяка година, което е измежду топ 5 на аргументите за смъртни случаи в тази възрастова група.

Депресията нормално се развива последователно, само че е допустима и неочакваната й поява. При множеството наранени болестта протича епизодично, като сред епизодите нормално възобновяване е изцяло, без съществуване на признаци. Но ходът на заболяването не може да бъде очакван - нито честотата, нито тежестта и продължителността на епизодите. Когато се организира лекуване, те са с дълготрайност 3 до 6 месеца, възобновяване е в границите на една година, изяснява доктор Наков. Проблемът е, че заради стигмата и обществените табута у нас, свързани с психологичното здраве, доста от хората с меланхолия, които се нуждаят от лекуване, не го търсят.

Бабини илачи
Домашни средства при тревога
Когато сте в неприятно въодушевление и изпитвате тревога или необяснима подтиснатост, пробвайте с малко гимнастика, включваща безусловно извършения за разтягане, с релаксация и медитация в приятна конюнктура и със смях, колкото и да ви е тъжно сега.

Зелен чай
Пиенето на 3-4 чаши зелен чай всеки ден понижава депресивните признаци.
Жълт кантарион
Залейте 1 ч. л. от билката с 1 ч. ч. вода. Сварете за 5 минути и прецедете. Полученият чай е за еднократен банкет. Пийте го заран и вечер.
Отвара от страшниче
С 400 мл вода се залива 1 с. л. от билката. Вари се на слаб огън 5 минути. От готовата запарка се приема 3 пъти дневно по 1 с. л. преди хранене. Прилага се 60 следващи дни.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР