На публична лекция в Югозападния университет Неофит Рилски“ евродепутатът Емил

...
На публична лекция в Югозападния университет Неофит Рилски“ евродепутатът Емил
Коментари Харесай

На публична лекция в ЮЗУ Емил Радев запозна студенти и преподаватели с европейското законодателство за дигитализация на правосъдните системи

На обществена лекция в Югозападния университет „ Неофит Рилски “ евродепутатът Емил Радев срещна студенти и преподаватели със законодателния прогрес, реализиран през сегашния мандат на Европейския парламент, в региона на дигитализацията на правосъдните системи.

При срещата си с ректора проф. доктор Николай Марин Емил Радев благодари за отправената покана и подари на университета енциклопедията „ България в Балканските войни “. Евродепутатът е измежду спомоществователите за издаването на книгата, която е част от трилогия за присъединяване на България в двете международни и Балканските войни.

Във фокуса на обществената лекция на евродепутата бе общоевропейският метод в дигитализирането на правосъдното съдействие. По думите на Емил Радев по този начин се обезпечава оперативна съгласуемост за по-ефективен трансграничен продан на данни сред органите на страните членки и по-добър достъп до правораздаване за жителите и бизнеса в Европейски Съюз.

„ Като докладчик участвах интензивно в работа по европейското законодателство в тази сфера. То се утвърди измежду цели на Европейски Съюз, изключително след COVID-пандемията, която форсира цифровия преход и сподели какъв брой е значимо модернизирането на правосъдните процеси “, разясни Радев. Той сложи акцент върху компютъризираната система за връзка в трансгранични цивилен и наказателни производства (e-CODEX), която дефинира като „ цифровия гръбнак “ на правосъдното съдействие в Европейски Съюз.

В региона на наказателното право евродепутатът открои регламента за основаване на платформа за съдействие, която ще подкрепя действието на взаимните екипи за следствие. Нови правила планува и регламентът по отношение на цифровия продан на информация по каузи за тероризъм, който доста усъвършенства координацията сред националните органи в Европейски Съюз за противопоставяне на трансграничната престъпност и тероризма.

Сред дискутираните тематики бе и въздействието на системите с изкуствен интелект. Емил Радев напомни, че Европейски Съюз реализира съглашение по първия в света законодателен акт за изкуствения разсъдък. По мотив използването на изкуствения разсъдък в правораздаването той още веднъж изрази безапелационната си позиция, че модерните системи могат да бъдат потребни за разбор на огромни размери от данни да вземем за пример, само че човешкият надзор върху решенията би трябвало да бъде обезпечен. В този подтекст бяха разисквани и чувствителни въпроси, свързани със отбраната на персоналните данни и приложението на системите за лицево различаване.

Сред гостите на събитието бяха ръководителят на Комисията за отбрана от дискриминация доцент доктор Анна Джумалиева, заместник-ректорите на Югозападния университет, деканът на Факултета по педагогика доцент доктор Янка Стоименова, заместник-деканът доцент доктор Даниела Томова, заместник-деканът на ПИФ доцент доктор Николай Попов, студенти, преподаватели и докторанти.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР