На протест в Бейрут, организиран от шиитските движения Хизбула и

...
На протест в Бейрут, организиран от шиитските движения Хизбула и
Коментари Харесай

Убити и ранени след кървави сблъсъци на протест в Бейрут

На митинг в Бейрут, проведен от шиитските придвижвания " Хизбула " и " Амал " с искане за уволняване на основния следовател по делото за предходната година, при пукотевица починаха 6 души, а повече от 30 бяха ранени, предава Си Ен Ен.

Десетки последователи на подкрепяната от Иран формация ``Хизбула`` и техните шиитски съдружници ``Амал`` маршируваха към Двореца на правораздаването в Бейрут, когато незнайни въоръжени лица откриват огън от покривите на околните здания. ``Хизбула`` провежда митинга в четвъртък, с цел да изиска отстраняването на арбитър Тарек Битар, който управлява следствието на гърмежа на пристанището, при който починаха над 200 души. Съдията е издал заповеди за арест на някои висши чиновници, в това число на почитан чиновник от придвижването ``Амал``. Най-малко 6 души са убити - някои от тях са простреляни в главата, а над 30 са ранени. 

Според изявления в обществените мрежи, децата от околните учебни заведения са се барикадирали в класните стаи, а отделите на Гражданска отбрана са почнали да изтеглят жителите. Местните телевизионни канали демонстрират хора, които се крият в подземни гаражи, употребявани като бомбоубежища по време на 15-годишната революция в Ливан, която завърши през 1990 година

Правителството на Ливан, военните и уредниците на митинга  призоваха за успокоение.

Вчера арбитър Тарек Битар беше заставен да приключи работата си след опит на политиците да избегнат правораздаването, съобщи БГНЕС. Това е вторият път, когато Битар би трябвало да прекрати следствието поради правосъдни каузи, заведени от някогашни министри, които той е призовал по съмнение в немарливост. Увеличили са се апелите от страна на висши чиновници, в това число шефа на ``Хизбула`` Хасан Насрала, съдията да бъде заменен.

Предшественикът на Битар Фади Саван, беше заставен да спре следствието по същата причина, преди да бъде дефинитивно отхвърлен през февруари - ход, необятно наказан като политическа интервенция.

Правозащитни групи и родственици на жертви на детонацията се притесняват, че последното прекъсване е въведения към отстраняването на Битар, което в допълнение ще отклони формалното следствие на най-тежката за страната покруса в спокойно време.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР