На производителите литър краве мляко струва средно 1,25 лева, което

...
На производителите литър краве мляко струва средно 1,25 лева, което
Коментари Харесай

Шокираща информация за цените на млечните продукти, кой ги товари

На производителите литър краве мляко коства приблизително 1,25 лв., което приблизително се изкупува за 1,05 лв., а по-късно го виждаме на щандовете за 3,70 лв.. Това разгласи пред бТВ доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките.

Той изясни, че през последните две години наблюдават три цени – цената на производството за литър краве мляко, изкупната цена – на каква цена то се купува, цената на дребно, има и междинна цена на едро – при борсите и тържищата.
-->
Подобни фрапантни числа има и при яйцата, и при кравето сирене и при кашкавала, уточни още той.

„ През последните седмици цените на всички хранителни артикули се подвигат доста. Система за Агропазарна информация има 8 офиса в страната и следи 28 районни центъра. Имаме и анкетьори за магазинната мрежа и за пазарите на едро. Обработваме информацията и я предоставяме на Министерството на земеделието “, разяснява Мадлен Жекова.

„ За да се създаде бутилка мляко в пластмасова с етикети и индустриални разноски с превоз и логистика, коства към 2,40 лв. с Данък добавена стойност “, уточни Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите.

„ Инфлацията сега я обират производителите, фермерите. От 5 литра краве мляко се създава 1 кг кашкавал. След пакетиране, превозване, преработвателни предприятия кашкавалът излиза на 17,50 лв.. В магазинната мрежа този кашкавал коства 30 лв. “, разяснява Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Прецедент е, че цената за кг кашкавала у нас е три пъти по висока от кг месо, сподели Жекова.

Производството на сурово краве мляко задоволява потребностите за него на към 60-65%. Субсидиите за старите страни членки на Европейски Съюз и новите са по две. Българският консуматор би трябвало да разбере, че фермерът не може да е донор и бедняк. Не може упреците да са към него. Фуражът сега е два пъти по-скъп, страната може би би трябвало да се намеси за съответно субсидиране, разяснява Димитър Зоров.

„ 80% от цялата търговия на дребно е фокусирана в шепа търговски обекти. Има цяла политика в процеса “, уточни Симеон Караколев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР