На пресконференция днес доскорошният кметски екип на Община Дупница -

...
На пресконференция днес доскорошният кметски екип на Община Дупница -
Коментари Харесай

Доскорошният кметски екип на община Дупница и председателят на ГЕРБ Ивайло Константинов обясниха какво е действителното състояние, в което е оставена общината

На конференция през днешния ден досегашният кметски екип на Община Дупница - инж. Методи Чимев и Олга Китанова, дружно с ръководителя на локалната конструкция на ГЕРБ Ивайло Константинов и съветника Слав Мантарков обясниха какво е действителното положение, в което е оставена Общината и опровергаха всички изказвания и обвинявания на новото управление.

За действителното финансово положение на Община Дупница изясни Олга Китанова, която бе зам.-кмет в екипа на Методи Чимев.
Тя изясни, че през цялата 2023 година е даван доклад пред Общински съвет, в това число и в края на мандата им.

“Правят ми усещания изявления, които пристигнаха в последните дни, че Общината е с 6 млн. лева отговорности, от които 3,5 млн. просрочени. Донякъде това е по този начин: 3,5 млн. са отговорностите към снабдители и това е цифрата, която ние също сме показали в доклада към Общински съвет в края на мандата. И тогава говорихме по тематиката, и тогава обяснихме, че според Закона за обществените финанси всяка Община, всяка бюджетна организация, има избран % по закон, в който тя може да позволява такива отговорности. Нито една община не приключва нула на нула. В случая - да, тези отговорности към снабдители са такива, оповестени от нас, те са в границите на закона и допустимите параметри ”, безапелационна бе Китанова.

“Интересно ми е за останалата част от отговорностите по какъв начин са стигнали новото управление до тях, допускам, че това са заемите, които също ние сме оповестили и показали в нашия доклад. Тези заеми са по този начин разпределени във времето напред, че да дават едно успокоение на Общината да ги изплаща постоянно. Няма просрочия по заеми, даже в противен случай - в края на месец октомври и началото на ноември ние изплатихме 100% овърдрафт от 500 хиляди лева, с което намалихме общинския дълг. Сега разбирам, че той е гласуван на ново - това е решението, което е взело новото управление. Очевидно, то прави оценка това, които ние сме правили преди този момент като вярна тактика за финансиране на Общината ”, акцентира Олга Китанова.

За финансите, които екипът на инж. Чимев е оставил в Общината, Китанова изясни и внесе утешение по тематиката: “Обявихме, че в края на месец октомври във всички сметки на Общината имаше разполагаем 3,9 млн. лева От локални доходи до края на годината се чакат приходи 1 млн. лева, среднодневният доход е 30 хиляди лева До края на този месец се чакат към 3,5 млн. - утвърдените пари от рекултивацията, които би трябвало да бъдат възобновени по сметка на Общината. Общо това прави над 8 млн. лева, с които Общината до края на годината ще разполага. Сметката е простичка - няма проблеми с погашение на отговорностите. ”

По тематиката за компостиращата апаратура тя опроверга изявленията, че там могат да останат едни 6 млн. за сметка на Общината.

“Това може да се случи само и единствено или от неведение на новото управление по какъв начин да го създадат, или от съзнателно саботиране на плана. При нас по този начин беше структурирано и планувано, че тези средства да бъдат разплатени ”, съобщи Китанова. Тя изясни за получените средства от фонд “ФЛАГ ” в размер на 3,8 млн. лева за съответния план, както и че са оставени над 1 млн. и 200 хиляди лева по сметка целеви за плана. “Не са в тези 3,9 млн., за които приказвам. Те са във фонд “ФЛАГ ” целево за плана. Освен това, има двама сътрудници - Община Сапарева баня и Община Бобов дол. Тяхното съучастничество е половин милион лв., тъй че тези средства би трябвало да влязат от тях, като са финансирани към плана. Средствата, които загатнах за рекултивацията, също би трябвало да бъдат ориентирани за заплащане до края на годината в този план, с цел да може да се регистрира. След отчитането, те отново ще бъдат възобновени на Общината ”, увери Китанова. Тя изясни, че, с цел да се обезпечи безпроблемното осъществяване на плана в октомври месец, са подали заявление към ОПОС и МФ - при положение на дефицит по плана за разплащане, остатъкът от сумата да бъде обезпечена от Министерство на финансите. “Това е безусловно възможно. Дори виждам, че сегашното управление е било на среща в ОПОС и им е казано същото нещо, че съществува тази опция. Искам да кажа, че ние сме подали това заявление, с цел да можем да обезпечим заплащането на плана до края на годината ”, акцентира досегашният зам.-кмет.
Китанова бе безапелационни, че никакви средства не са прехвърляни от бранш “Образование ”, а техниката е платена от фонд “ФЛАГ ”, което е елементарно проследимо писмено. Тя внесе ясното, че планът е бил спрян от общинското управление, с цел да може да се обезпечи финансиране за външните връзки, които са част от плана, а на 26 октомври е показано и писмото. “При спрян план строителят няма право да актува, а ние нямаме право да плащаме. По тази причина няма актове. Но това един кмет би трябвало да го знае - спрян план строителят няма право да актува ”, уточни Китанови.

“Дейностите са осъществени, парите са налични. Вместо да мрънкат - да заплащат и да си получават парите от европейското финансиране ”, разяснява от своя страна Ивайло Константинов.

Относно обвиняването, че планът за Младежкия дом е провален и няма пари, Китанова опроверга и тези манипулативни изказвания: “До към края на октомври ние бяхме разплатили към 1 млн. лева за строителството. 1 млн. и 100 хиляди имаше обезпечени от фонд “Устойчиви градове ” - заем, гласуван от Общината, това е самоучастието на Общината по плана. Сега разбирам, че е гласоподават заем от фонд “ФЛАГ ” за 920 хиляди и това е целият план, т.е. там парите са налични за заплащане ”, изясни Олга Китанова.

Общинският ръководител на ГЕРБ - Дупница Ивайло Константинов от своя страна благодари на всички, които са подкрепили листата със съветници и претендента за кмет инж. Методи Чимев на миналите избори. Константинов поздрави спечелилите и означи: “Всички разбрахте, че бяхме победени от Българска социалистическа партия и три бизнес групировки. Дай Боже, да им е елементарно, само че не планувам това да се случи. Балансът на всички тези ползи няма да бъде елементарен, само че всеки има глава на раменете. Ние ще бъдем извънредно бдителна и съзидателна съпротива. Ще посочваме всяка една неточност на часа и освен пред обществеността, а и пред органите, които да откриват тази неточност дали има съображение или не. Не мисля да хвърляме прахуляк в очите, както нашите съперници, с такива недоказани изказвания от рода на “една жена сподели ”. Всичко, за което ще сигнализираме и пред обществеността, и пред Прокуратурата ще бъде основано на обстоятелства. ”
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР