На пръв поглед фалитът на американската банка Silicon Valley Bank

...
На пръв поглед фалитът на американската банка Silicon Valley Bank
Коментари Харесай

Паниката е голяма сила

На пръв взор банкрутът на американската банка Silicon Valley Bank (SVB) наподобява доста надалеч от България и мъчно може да болести локалната стопанска система и бизнес. Това обаче е единствено на пръв взор.Между, и понеделник, когато се разбра, че, европейската и в частност българската новаторска стопанска система - цялата екосистема от стартъпи и подкрепящи ги фондове, беше застинала в очакване на лавина от отрицателни последици.

На пръв взор банкрутът на американската банка Silicon Valley Bank (SVB) наподобява доста надалеч от България и мъчно може да болести локалната стопанска система и бизнес. Това обаче е единствено на пръв взор.

Между, и понеделник, когато се разбра, че, европейската и в частност българската новаторска стопанска система - цялата екосистема от стартъпи и подкрепящи ги фондове, беше застинала в очакване на лавина от отрицателни последици.

В американската банка през последните години бяха съсредоточени сериозна сума депозити от започващи компании и финансиращи ги фондове за рисков капитал. Краят на коронавирус пандемията беше съпроводен от плевел растеж на пазарите, който наду оценките на софтуерните стартъпи и надлежно фондовете, които влагат в тях. SVB e банка, която таргетира тъкмо този пазар и този растеж докара до утрояване на депозитите в нея от 62 до 189 милиарда $ единствено за две години до края на 2021 година Сериозна част от тези пари банката взема решение да влага в дълготрайни американски ДЦК, в което нямаше да има никакъв проблем, в случай че лихвите бяха траяли да са ниски. Те обаче се усилиха. После още един път. След това отново. И отново.

С нарастването на лихвите десетилетието на безвъзмездни пари свърши и дружно с това понижиха парите към фондовете за рисков капитал, или най-малко упованията към тях станаха малко по-различни - да се влага повече в компании с реалистични бизнес модели, които в явен миг действително да стартират да печелят, с цел да изплащат инвестиции в тях капитал. Вече учредените стартъпи обаче не престават да имат потребност от пари и стартират от ден на ден да ги взимат от депозитите си. И по този начин парите в SVB стартират да понижават.
Реклама
В същото време по-високите лихви значат, че дълговите бумаги, в които банката е вложила, към този момент костват по-малко, само че с цел да изплати депозитите си, тя би трябвало да ги продава на загуба. Въпреки това се отваря дупка, която обаче беше видяна и в последна сметка се стигна до класическа суматоха и всеобщо изтегляне на пари. Банката банкрутира.

Няколко, учредени в България компании - част от огромните очаквания за ново потомство в бизнеса, даже имаха влогове там. Както ще видите в в последна сметка в Съединени американски щати надвиват причините на VC фондовете и огромните стартъпи, че страната би трябвало да заплати всички депозити. Иначе, плашат те, край с софтуерния напредък, край с нововъведенията, Китай ще завоюва софтуерната конкуренция, Съединени американски щати ще престанат да бъдат значима страна.

Това е много противоречива теза, като рисковото в нея е, в случай че тя е вярна. Ако нововъведенията се случват единствено в стартъп света, със сериозен достъп до безвъзмездни пари, а към този момент и с държавна отбрана от пазарни опасности, дълготрайно проблемите ще са съществени.

Държавата обаче най-често гледа краткосрочно и в тази ситуация реши да заплати сметката за неприятното ръководство на SVB. Това за благополучие обезсили най-негативните сюжети, само че в този момент отново са по-големи, в сравнение с изглеждаха преди седмица.
Реклама
Паниката може да е доста огромна мощ и това тази седмица се вижда освен във банкрута на SVB. Служебната финансова министърка, безусловно ненадейно, съумя да провокира сериозен скандал (и даже първи проблясъци на паника) със серия изявления. На специфична конференция тя изясни, че последните парламенти гласоподаваха доста решения, които водят до нарастване на разноските, надлежно може да се наложи внезапно да се усилят налозите, в това число и да вкара еднократен налог " свръхпечалба " и да се наложи да се търси помощ от МВФ. Изказването й пристигна, откакто (вероятно като част от предизборната акция на ГЕРБ) към медиите беше публикуван вътрешен отчет на финансовото министерство, в който се споделя, че в случай че се следва сегашната политика, има риск да се отсрочи влизането в еврозоната или да се слагат условия за смяна на закрепения курс към еврото. Накратко - финансовата министърка публично съобщи, че страната няма задоволително доходи, не може да откри спомагателни с изключение на със съществено рязане на разноски и анулация на Данък добавена стойност отстъпките и че може да се наложи спешно финансиране от МВФ. Това е глупава политическа игра с един от най-опасните пламъци - на суматохата от финансова рецесия. Рационални учредения за нея няма, само че остават два въпроса - кой провокира тази стихия и по какъв начин в доста незабавен порядък ще бъдат поправени вредите от тези изявления (вижте и ).
Свързани публикации Реакции | Финансовият министър всява суматоха по време на предизборна акция 15 март 2023, 21:39 Коментарите след банкрута на SVB: Група либертарианци лобисти се молят на страната да ги избави 14 март 2023, 15:23 Пропуснаха ли регулаторите сигналите за проблеми в Silicon Valley Bank 13 март 2023, 12:01
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР