На прага на зимния сезон българите продължават да избират родината

...
На прага на зимния сезон българите продължават да избират родината
Коментари Харесай

Експерти на Мишлен пристигат в български ресторанти

На прага на зимния сезон българите не престават да избират родината си за отмора

Министерството на туризма е изпратило покана до централата на " Мишлен " да изпратят инструктори, с цел да се приготвят заведения за хранене, които да завоюват звезда " Мишлен ".

Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " по служебният министър на туризма Илин Димитров. По думите му, претенденти за звезда " Мишлен " има, само че би трябвало да се уточнят критериите.

На прага на зимния сезон българите не престават да избират родината си за отмора, регистрира той. Заради войната в Украйна има спад от задграничния пазар - изгубили сме туристите от Русия, Украйна, Беларус, а също и от Германия, защото там се счита, че България е прекомерно покрай военните дейности.

Ръст се следи в резервациите от Израел, Англия и страните, които са в сходно геополитическо състояние като България по отношение на войната в Украйна. Това обаче не може да навакса пропуснатите резервации от Русия, Украйна, Беларус и Германия.

" В нашите курорти има положително съответствие цена-качество. 20%-30% е нарастването на цените, до момента в който в други страни цените избухнаха. Каквото зависи от нас за идния сезон, го направихме. Единственото, което остава, е да има сняг. Банско е прелестен град и без сняг, туристите могат да се разхождат, кухнята е добра. Пампорово и Боровец също нямат сняг и ще открият сезоните по-късно. Надяваме се към този момент, то е Божа работа, да завали и да паднат температурите ", сподели още министър Димитров.

Той приветства запазването на диференцирано Данък добавена стойност за туризма от 9% и отговори на опасенията, че бюджета не може да си разреши това.

" Туризмът е експорт на място. Износът в Европейски Съюз се полза с 0%, ние го таксуваме с 9%. Всички към нас имат диференцирана ставка за туризма като единствено в три страни е по-висока от 9%. Тази мярка изсветлява бранша. Борим се да излезем на ярко, а това осветлява. Допълнително би било добре да имаме ограничения, стимулиращи туроператорите ", сподели той.

Намалява броя на бежанците от Украйна, настанени в хотели и държавни бази. Към момента 9400 души са приютени по програмата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР