На повърхността на полюсите на Луната учени планетолози са открили

...
На повърхността на полюсите на Луната учени планетолози са открили
Коментари Харесай

Открит е земен кислород в лунни минерали

На повърхността на полюсите на Луната учени планетолози са разкрили огромни находища от хематит - желязна руда, който се е образувал на повърхността на Луната с помощта на кислорода от земната атмосфера.

Резултатите от техните проучвания са оповестени в научното списание Science Advances, съобщи организация Фокус.

" От забележимата страна на Луната открихме повече хематит, в сравнение с чакахме, т.е. отлаганията на този минерал може да са свързани със Земята.

Това изобретение може да промени визиите ни за това по какъв начин наподобяват и сa устроени околополярните области на Луната. Земята може да е играла значима роля в еволюцията на нейната повърхнина ", сподели един от създателите на проучването, планетологът от Хавайския университет (САЩ) Шуай Ли.

Планетолозите имат вяра, че Луната е формирана вследствие на конфликта на Земята и нейния предшественик Тея, протопланетно тяло с размерите на Марс. След конфликта материята от двете небесни тела се е смесила, след което фрагментите от Тея и материята от кората на праземята са попаднали в околоземна орбита, където след това се е образувала Луната.

Тази доктрина добре изяснява масата на земния сателит и някои особености на външния му тип, по-специално обстоятелството, че учените не са разкрили стоманени съединения на повърхността му.

В последното си изследване Шуай Ли и сътрудници от лабораторията за реактивно задвижване на НАСА учат данни от спектрометъра М3, който е конфигуриран на индийската лунна сонда " Чандраян 1 ". В резултат на работата му те откриха, че минерали с желязо в състава си към момента се намират на повърхността на Луната.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР