На повърхността на полюсите на Луната учени планетолози са открили

...
На повърхността на полюсите на Луната учени планетолози са открили
Коментари Харесай

Откриха земен кислород в лунни минерали

На повърхността на полюсите на Луната учени планетолози са разкрили огромни находища от хематит - желязна руда, който се е образувал на повърхността на Луната с помощта на кислорода от земната атмосфера. Резултатите от техните проучвания са оповестени в списание Science Advances, съобщи организация Фокус.
" От забележимата страна на Луната открихме повече хематит, в сравнение с чакахме, т.е. отлаганията на този минерал може да са свързани със Земята. Това изобретение може да промени визиите ни за това по какъв начин наподобяват и сa устроени околополярните области на Луната. Земята може да е играла значима роля в еволюцията на нейната повърхнина ", сподели един от създателите на проучването, планетологът от Хавайския университет (САЩ) Шуай Ли.
 Русия създава навигационна система за Луната Русия създава навигационна система за Луната
Руски учени към този момент създават бъдещата навигационна система за Луната, като е планувано в нея да бъдат включени минимум 24 галактически...
Планетолозите имат вяра, че Луната е формирана вследствие на конфликта на Земята и нейния предшественик Тея, протопланетно тяло с размерите на Марс. След конфликта материята от двете небесни тела се е смесила, след което фрагментите от Тея и материята от кората на праземята са попаднали в околоземна орбита, където след това се е образувала Луната. Тази доктрина добре изяснява масата на земния сателит и някои особености на външния му тип, по-специално обстоятелството, че учените не са разкрили стоманени съединения на повърхността му.
От друга страна, това частично опонира на обстоятелството, че химическият и изотопният състав на Земята и Луната на практика не се разграничават един от различен. Това е съвсем невероятно да се изясни, в случай че приемем, че Луната е „ наследила “ забележителна част от материята си от Тея. Факт е, че това небесно тяло е зародило в различен район на Слънчевата система, т.е. изотопи и разнообразни редки детайли се съдържат в материята му в разнообразни концентрации, в съпоставяне със Земята.
В последното си изследване Шуай Ли и сътрудници от лабораторията за реактивно задвижване на НАСА учат данни от спектрометъра М3, който е конфигуриран на индийската лунна сонда " Чандраян 1 ". В резултат на работата му те откриха, че минерали с желязо в състава си към момента се намират на повърхността на Луната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР