На последното си преди лятната ваканция заседание Пленумът на Висшия

...
На последното си преди лятната ваканция заседание Пленумът на Висшия
Коментари Харесай

ВСС обсъжда искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

На последното си преди лятната почивка съвещание Пленумът на Висшия правосъден съвет ще разиска настояването на служебния правосъден министър за предварително преустановяване мандата на основния прокурор Иван Гешев. В основата на настояването на Янаки Стоилов е сигнал от сътрудника му - вътрешният министър Бойко  Рашков.

За първи път Висш съдебен съвет – „ държавното управление на правосъдната власт “, ще разисква предварителното освобождение на един от тримата първи в правосъдната система - освен това сезиран от представител на изпълнителната власт.

Миналият петък Янаки Стоилов по едно и също време внесе настояването и свика Висшия правосъден съвет. Искането е над 100 страници - претекстове плюс приложение, съдържащо изявления от наши и непознати медии и прессъобщения на прокуратурата.

С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира изказванията си, че с дейностите или бездействията си Иван Гешев е уронил престижа на правосъдната власт и е нарушил Етичния кодекс на магистрата.

Светкавичната реакция на обвинител номер едно - посредством представителя му Сийка Милева, беше, че това е политически акт и пиар:

" В предлагането се съдържат единствено политически, само че не и юридически причини, и то без никаква конкретика. Оттук нататък способен е Висш съдебен съвет ".

Преди днешното съвещание Иван Гешев изпрати до Висшия правосъден съвет още прессъобщения и изявления, свързани с активността на държавното обвиняване и изиска те да бъдат добавени към материалите, импортирани от правосъдния министър.

Обсъждането е точка първа в дневния ред, а прогнозите са настояването да не събере поддръжка. И все пак, съгласно създателя му - вътрешният министър Бойко Рашков,  то не е удар във въздуха, а:

" Удар в интерес на демократичното устройство в нашата страна, който считам, че ще остави диря и ще провокира промени, които ще докарат страната на едно по-високо равнище в нейното демократично устройство ".

Същевременно Гражданско придвижване БОЕЦ провежда през днешния ден митинг пред Висшия правосъден съвет. Движението ще подава мнение в поддръжка на настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев, както и подписка с хиляди подписи, събрани на митингите, проведени от сдружението пред Съдебната палата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР