На последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси

...
На последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси
Коментари Харесай

Проф. Кирил Топалов: Няма напредък в историческата комисия, в Скопие са убедени, че ще бъдат пуснати

На последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси не е реализиран осезателен прогрес в решаването на въпросите. Това съобщи за БГНЕС членът на комисията проф. Кирил Топалов.

Участниците в нея са обсъждали през по-голямата част от времето протоколите от 14-та и някои последващи срещи, а срещата в петък е 19-та подред.

" Поради това и аз, и моите сътрудници, изразихме мнение, че е неуместно да обсъждаме протоколи от предходната година. Препоръчахме в близко време след всяка среща протоколът да се приема в един рационален период и едвам тогава да се отива към нова среща ", съобщи проф. Топалов.

Според него историците от РСМ демонстрират познатата си непреклонност и умишлено бавене да се вземат решение значимите въпроси, тъй като чакат публична София да смъкна ветото и да стартират след един месец договаряния за участие в Европейския съюз.
" Моето усещане е, че те са твърдо уверени, че ще бъдат пуснати. А това към момента надалеч не е несъмнено, че ще се случи, най-малко към този момент няма такива индикации, даже като че доминират противоположните ", отсече проф. Топалов.

" В началото на нашата взаимна работа имахме огромни очаквания, че нашите сътрудници ще бъдат по-конструктивни, защото усещането ни бе, че познават добре историческите обстоятелства и ще демонстрират по-голяма обективност … ", сподели българският академик. " Но за жалост те като че от ден на ден втвърдяват позициите си, които са надалеч от историческата истина, и като че ли от ден на ден нямат предпочитание да се реши какъвто и да било въпрос. Тъжно е, когато виждаш, че учените са подготвени да кажат на бялото черно, в случай че по този начин им диктуват политическите позиции на ръководещите.

Той разяснява и последните начинания бележити български възрожденски дейци, като Йоаким Кърчовски, Кирил Пейчинович и други, да бъдат представяни като " македонци ".

" Попитах сътрудниците от РСМ има ли случай, в който някой от тези " македонски " възрожденци да е използвал думата " македонски " или " Македония " вместо " български ". Няма подобен случай. Те постоянно използват думата " български ", а еднаквост върху неистини не се гради, тя рухва доста скоро ", безапелационен е проф. Топалов и прибавя: " Питам се, когато дойдат на моята възраст и настъпи времето на честните равносметки със себе си и с делата си, какво възприятие ще изпитат – на задоволство от почтено изминат теоретичен път или на самопрезрение ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР