На половината от пътя сме, в който моделът с втората

...
На половината от пътя сме, в който моделът с втората
Коментари Харесай

Първи стълб, втори стълб... Колко ще е пенсията?

На половината от пътя сме, в който моделът с втората пенсия ще сработи изцяло. Хората, които от 2021 година ще стартират да се пенсионират, и от първия, и от втория дирек, в действителност имат 40 години обезпечаване в първия дирек и 20 години обезпечаване във втория. Не е доста правилно да желаеме от втория дирек да даде подобен резултат като първия, изясни пред бТВ Иван Нейков от Балканския институт по труда и обществената политика.

Според него същинското съпоставяне ще стане, когато хората са създали обезпечаване и в първия, и във втория дирек по 40 години.

„ Моделът е доста логически и елементарен – колкото повече пари си вложил, толкоз по-голяма пенсия ще получиш след това. От тази позиция ще има доста огромна разлика от пенсиите, които хората ще получават от втория дирек. Ако си се осигурявал над 15 години на междинна и над междинна заплата, плановете демонстрират, че ще получиш над 100 – 170 лв. втора пенсия. Ако обаче малко години си се осигурявал и имаш малко пари в универсалния фонд, няма по какъв начин да получиш огромна пенсия, тъй като приносът е по-малък “, изясни още Иван Нейков.

За да се пенсионираш по първия дирек, би трябвало да изпълниш две условия – възраст и стаж, до момента в който за втория дирек, с цел да получиш пенсия ти би трябвало единствено възраст, напомни той.

„ Моят съвет е хората да не вземат прочувствено решение дали да трансферират парите си от втория дирек в Национален осигурителен институт “, означи специалистът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР