На площад в северната част на Варшава Анна Радван-Рьореншеф раздава

...
На площад в северната част на Варшава Анна Радван-Рьореншеф раздава
Коментари Харесай

Изборите в Полша: голямата роля на малките

На площад в северната част на Варшава Анна Радван-Рьореншеф раздава брошури преди парламентарните избори в Полша. 45-годишната социоложка иска да завоюва гласоподавателите за християндемократическия избирателен алианс " Третият път " - обединяване на три по-малки партии. Недалеч от нея Катаржина Пекарска също раздава листовки, само че за " Гражданска платформа " - партията на опозиционния водач Доналд Туск, някогашен ръководител на Европейски Съюз и някогашен министър председател на Полша.

Двете партии желаят да си сътрудничат след възможна победа на изборите, с цел да предотвратят следващото държавно управление на евроскептичната и нелиберална " Право и правдивост ".  " Харесвам Варшава, обичам Европа ", споделя Анна Радван-Рьореншеф. Тази е и повода тя да се застъпва за " Третият път " и за смяна в полската политика.

" Третият път " или третата победа на Качински?

Съпредседателят на групировката, която съществува едвам от април, Владислав Косиняк-Камиш, е създател на фразата: " Или " Третият път " влиза в Народното събрание, или третият мандат на " Право и правдивост " на Качински е вързан в забрадка ".

" Имаме страхотна стратегия ", твърди Анна Радван-Рьореншеф, до момента в който раздава партийните листовки. Проблемът на алианса, в който влизат земеделската Полска национална партия и новата " Полша2050 ", е, че се разграничава прекомерно малко в програмата си от " Гражданска платформа " на Доналд Туск.

В същото време " Третият път " не може да чака, че ще влезе в Народното събрание просто по този начин. Като избирателен съюз групата се нуждае не от пет, а най-малко от осем процента от гласовете. Според социологическите изследвания тя ту минава тази преграда, ту се оказва под нея. Но в случай че алиансът пропадне, възможностите на ръководещата партия на Качински за трети мандат автоматизирано нарастват.

Туск има потребност от двама съдружни сътрудници

Резултатите от вота на по-малките партии ще решат кой може да сформира държавно управление в Полша след изборите. Най-голямата опозиционна партия - " Гражданска платформа " на Туск, която се явява на изборите дружно с две по-малки политически сили, може да смъкна от власт Качински само ако " Третият път " и " Нова левица " реализиран добър резултат в Сейма.

Лидерът на " Гражданска платформа " Доналд ТускСнимка: Michal Fludra/NurPhoto/picture alliance

Според допитванията партията на Туск може да чака към 30 % - по-малко от резултата на " Право и правдивост ", на която дават 34-37 на 100 от гласовете. Но либерално-консервативна съпротива може да завоюва нужните 231 мандата в 460-местния парламент единствено, в случай че " Третият път " и " Нова левица " получат по 10 %.

Туск си дава сметка за това. Първоначално той се бореше с " Третият път " като с досадна конкуренция, която може да му отнеме гласове. Но след това разбра, че добър резултат на алианса би бил и в негов интерес. Кандидатите на двете партии си сътрудничат отдавна на базово равнище. " Не гледаме на " Третият път " като конкуренция, а като на сътрудник, с който ще управляваме дружно ", изяснява Катаржина Пекарска.

Левицата също желае да ръководи с Туск

Точно толкоз значим ще е и резултатът на полската левица, която този път се явява на изборите като " Нова левица ". Тя отдавна работи в тясно съдействие с " Гражданска платформа ". Един от водачите ѝ увери, че партията му е подготвена за коалиция с " Гражданска платформа " след изборите. Със своята радикална рецензия към Католическата черква и желанията за либерализация на закона за абортите " Нова левица " се цели към избирателите, за които Туск е прекомерно закостенял и затова неизбираем.

Но Качински също ще зависи от съдружен сътрудник в напъните си за опазване на властта. За неговата партия обаче кандидат-партньорът е единствено един - националистическо-либертарианската групировка Конфедерация на свободата и незавасимостта. Въпреки че е показана в Народното събрание, досега тя съществува само в периферията на политическия живот. Избирателите възприемаха 80-годишния ѝ някогашен водач Януш Корвин-Мике като прекомерно коренен. Той ту защитаваше секса с малолетни, ту оферираше да се стреля по мъжете бежанци на полската граница.

Националистическа партия ли ще раздава картите?

Подкрепата за партията стартира да пораства едвам откакто предходната година 36-годишният предприемач Славомир Менцен пое нейното управление. Той в това време дефинира като " юношески грях " свои по-ранни изявления, като да вземем за пример това, че " не иска евреи, хомосексуални, аборти, налози и Европейски Съюз ". Конфедерацията желае фрапантно да редуцира обществените помощи и да отстрани пенсионното обезпечаване. Тя води и националистически антиукраински курс.

Славомир Менцен, началник на крайнодясната партия Конфедерация на свободата и независимосттаСнимка: Andrzej Iwanczuk/NurPhoto/IMAGO

По време на предизборната акция Конфедерацията на свободата и независимостта бе в идентична степен и против Туск, и против Качински. Експертите обаче се съмняват, че след вота партията би отхвърлила вероятно предложение на " Право и правдивост " да се причисли към държавното управление. Между другото Качински е считан за занаятчия в разцепването на по-малките си съдружни сътрудници - той потвърди това при първия си управнически мандат в интервала 2005-2007 година.

Въпросът коя партия ще наклони везните в Полша евентуално ще остане отворен чак до окончателното броене на бюлетините.

Вижте и това видео на Дъждовни води: 

Полша: Управляващите против инвитро процедурите

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР