На пленарната си сесия в Страсбург евродепутатите одобриха нови правила,

...
На пленарната си сесия в Страсбург евродепутатите одобриха нови правила,
Коментари Харесай

ЕП: Повече жените в бордовете на големите компании в ЕС frognews.bg

На пленарната си сесия в Страсбург евродепутатите утвърдиха нови правила, съгласно които до м. юли 2026г. всички огромни сдружения, позволени до борсова търговия в Европейски Съюз, ще би трябвало да вземат ограничения за увеличение на броя на дамите в техните управления. Това оповестяват от пресслужбата на Екологичен потенциал.

 

Приемането на така наречен инструкция по отношение на „ Жените в управителните препоръки “ се случва 10 години откакто предлагането бе направено за първи път. Тя има за цел да вкара транспарантни процедури за набиране на личен състав в сдруженията.

 

До края на м. юни 2026г. минимум 40% от длъжностите за шефове без изпълнителни функционалности или 33% от всички управителен длъжности да бъдат заети от по-слабо показания пол.

 

Съгласно новите правила, заслугите би трябвало да останат главният аршин в процедурите за асортимент, които следва да бъдат транспарантни. Дружествата, позволени до борсова търговия, ще би трябвало един път годишно да дават на способените органи информация по отношение на представителството на половете в управителните препоръки и, в случай че задачите не са реализирани – проекти за тяхното реализиране. Тази информация ще се разгласява на уеб страницата на съответното сдружение и ще бъде елементарно налична. Малките и междинните предприятия с по-малко от 250 чиновници са изключени от обсега на директивата.

 

Държавите членки би трябвало да вкарат правила за ефикасни, възпиращи и пропорционални наказания, като да вземем за пример санкции, за сдружения, които не ползват открити и транспарантни процедури за назначение. Съдебен орган може също по този начин да анулира определения от сдружението директорски съвет, в случай че правилата на директивата са нарушени.

 

След като Парламентът и Съветът публично утвърдиха съглашението, директивата ще влезе в действие 20 дни след публикуването ѝ в Официален вестник на Европейски Съюз. Държавите членки ще би трябвало да приложат разпоредбите в период от две години.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР