На плъховете им харесва да бъдат откривани от хора и

...
На плъховете им харесва да бъдат откривани от хора и
Коментари Харесай

Плъховете обичат да се крият от хората

На плъховете им харесва да бъдат откривани от хора и с наслада се крият още веднъж, с цел да продължи играта. Това настояват откриватели в Германия, следили държанието на такива животни в дребна стая, цялостна с кутии, споделя " Гардиън ".

" Следващият път, когато видите плъх, който бърза да се скрие, помислете: може просто да желае да си поиграе на гоненица, " написа вестникът.

Според учените животните даже нямали потребност от храна, с цел да бъдат подтиквани да се крият.

Екипът разказва наблюденията си в моментите, когато плъхове намирали хора. Записани са " радостни подскоци и ултразвуков смях ", които досегашни проучвания разказват като признаци на наслада. Изследвани са електрически сигнали от 180 неврона в част от мозъка, обвързвана с научаването.

Игра с кутии

Изследването в списание " Сайънс " споделя, че учените на процедура играли на гоненица с плъхове в стаята с размер 30 кв. м. За една до две седмици плъховете разбрали, че началото на игра в затворена кутия, която се отваря отдалечено, изисква от тях да търсят криещи се, а в случай че играта стартира с отворена кутия, те би трябвало да се крият.

Бързо почнали да развиват " тактики за напреднали ", да посещават още веднъж предходни скривалища на хората или сами да се крият в непрозрачни кутии. Били доловени и " подмятания " за способността на гризачите да си показват непозната вероятност, изяснява пиблукавана в " Сайънс " публикация, анонсираща проучването.

Когато били намирани от хората, те " игриво " се скривали още веднъж, като от време на време повтаряли процеса няколко пъти и по този начин показвали, че желаят да удължат играта и да отсрочат премията.

Особена премия

В хода на опита премията не била вода или храна - а " физически контакт ". " Преследват ръцете ни, гъделичкаме ги... малко е както когато играете с дребни котенца или кученца, " изяснява откривателят Константин Хартман от Хумболтовия университет в Берлин, съавтор на проучването.

" Когато работите доста с плъхове през годините, виждате какъв брой са интелигентни тези животни и какъв брой обществени, " продължава той.

За младите бозайници игратае значима от конгитивното развиване, а поради еволюционната непосредственост до хората плъховете са съвършен модел за проучване на мозъчната интензивност при хората.



Идеята пристигнала от видеоклипове в " Ютюб " (като вградения), на които притежатели на домашни любимци демонстрират игра с тях.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР