На първото си за новата година официално съвещание Федералният резерв

...
На първото си за новата година официално съвещание Федералният резерв
Коментари Харесай

Федералният резерв запази лихвата, ще променя инструментариума

На първото си за новата година публично заседание Федералният запас резервира непроменена главната си рента, което бе предстоящо и напълно обикновено за страна, навлязла в година на президентски избори. Централните банкери обаче направиха техническа смяна на един от лостовете, които употребяват за ръководството на главния лихвен %. И подчертаха, че основно предизвикателство пред институцията през 2020-а ще са нейните принадлежности, а не политиката й. Те направиха и една промяна в формалното си изказване, определяйки като "скромен " растежа на домакинското ползване, а не "силен ", каквато бе оценката им на предходната среща в края на предишния месец.

След двудневната среща във Вашингтон на 28 и 29 януари членовете на паричния комитет на щатската централна банка оставиха лихвата по федералните фондове в досегашния диапазон 1.5-1.75 % и показаха, че "той е подобаващ да поддържа растежа на икономическата интензивност ".

Макар че резервираха цената на главния лихвен %, паричните стратези покачиха с пет базови пункта - от 1.55% на 1.6%, лихвата, която заплащат за спомагателните запаси на банките във Федералния запас - техническа промяна, която би трябвало да поддържа лихвения % по федералните фондове в целевия диапазон. И направиха още една смяна - покачиха с пет базови пункта - до 1.5%, лихвата по краткосрочните противоположни репо покупко-продажби. Програмата за покупка на щатски ДЦК за 60 милиарда щ. $ на месец остава в действие най-малко до края на април, както и обвързваните с нея репо интервенции. Този набор от ограничения е предопределен да подсигурява краткосрочната ликвидност на пазарите за банково финансиране. Паричните стратези на Федералния запас пък разискват по какъв начин и по кое време да прекратят краткотрайните покупки на ДЦК, които вкараха през октомври 2019-а, и какъв тип непрекъснат сурогат биха могли да употребяват, с цел да подсигуряват контрола на централната банка върху лихвата по федералните фондове.

За втори следващ път паричният комитет гласоподава решенията с цялостно единогласие.

На конференцията след съвещанието ръководителят на Федералния запас Джеръм Пауъл удостовери убеждението си, че сегашната парична политика е подобаваща да поддържа резистентен стопански напредък, мощен пазар на труда и инфлация, която да се върне на целевите 2 %. Паул означи, че са налице признаци за стабилизиране на международния напредък и за понижаване на свързаната с комерсиалната политика неустановеност - основните фактори за решенията на щатските централни банкери да намалят три пъти лихвите през 2019-а. Банкерът обаче уточни и сериозната опасност от новия ковид в Китай за растежа на второто по величина стопанство в света.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР