На първи януари България поема ротационното председателство на Съвета на

...
На първи януари България поема ротационното председателство на Съвета на
Коментари Харесай

Успешен край на подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС

На първи януари България поема ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз за половин година – за първи път, откогато е член на Съюза. Това става шест месеца по-рано поради решението на Англия да напусне Общността. Така от началото на годината до 30 юни 2018 Европа ще се управлява от София, като страната-председател има отговорността да провежда и организира срещите на всяко ниво на Съвета, както и да подсигурява непрекъснатост на работата на Съюза.

Вече е формиран и утвърден обстоен календар на председателството, в който са включени общо 300 събития в България и 1500 в Брюксел. У нас те ще се организират главно в София, само че тематични мероприятия ще има и в други градове – Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе, Козлодуй, Самоков и други Ще се проведат 12 неофициални съвещания на Съвета на Европейски Съюз и над 20 срещи на високо равнище. Потвърдени са и 5 срещи на европейско парламентарно ниво. На експертно равнище е планувано да се проведат над 170 срещи и съвещания, а под егидата на председателството е планувано да се осъществят още към 85 събития. За шестте месеца у нас ще дойдат 22 хиляди делегати и публицисти.

Откриването на председателството ще стане на 11 януари в Народния спектакъл в София, за което в България ще се събере политическият хайлайф на Европа – ръководителите на европейските институции и президентите на държавите-членки. Ще дойдат и 60 публицисти от водещи европейски медии, които пресцентърът на председателството е подготвен да посрещне.

Официалното разкриване ще бъде предшествано от мини-откриване, наречено MegaDojo Sofia 1.0 #Kids4DigiEU. Събитието не е включено в формалната стратегия на председателството, само че ще се организира в НДК в три от залите, в които ще се водят работните срещи на най-високо равнище. За детското разкриване ще дойдат към 300 деца от цялата страна, които ще се забавляват да откриват Европа благодарение на високите технологии в няколко профилирани работилници.

2018 година е и година на Европейското културно завещание. Тя ще бъде открита в София дружно с ротационното председателство, а София ще поеме публично и ролята си на Европейска столица на спорта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР