На парламента трябва да се обърне повече внимание и той

...
На парламента трябва да се обърне повече внимание и той
Коментари Харесай

Хаджигенов: Без качествена правосъдна реформа нямаме нищо

На Народното събрание би трябвало да се обърне повече внимание и той би трябвало да движи правосъдната промяна. Това сподели в предаването „ Лице в лице ” юрист Николай Хаджигенов.

„ Имам леко терзание, че смяната се концентрира върху изпълнителната власт от вида още веднъж резултатът „ вълшебна пръчица ”, което не е неприятно, само че ние въпреки всичко сме парламентарна република. И значимите неща се случват в Народното събрание, не в изпълнителната власт ", съобщи адв. Хаджигенов.

По думите му без правосъдна промяна, направена качествено, нямаме нищо, изпълнителната власт е просто вълшебна пръчица.

„ Да речем перверзната концепция, която прескочи оня ден, за сформиране на лична прокуратура в лицето на КПКОНПИ. Изкушаващо е. Това е рисково. По същия метод Борисов си направи спецпрокуратура и спецсъд. Хубав образец за това какъв брой изкушаващо е да имаш лична прокуратура, тъй като можеш да размахваш оня дебелия пръст, както правеше Бойко, и да решаваш човешките ориси или да решаваш проблеми. Но границата сред – през днешния ден решаваме проблеми в полза на правораздаването, на следващия ден настъпваме правораздаването – е никаква. Така, че това е извънредно рисков ход и тук би трябвало да се уточняват доста деликатно нещата ”, съобщи адв. Хаджигенов.

Той означи, че „ Демократична България ” имат „ превъзходен план за КПКОНПИ, който не го трансформира в лична прокуратура ”.

Правосъдният министър няма по какъв начин да направи самичък правосъдната промяна, сподели още юристът.

Хаджигенов съобщи, че чакат Гешев да излезе от прокуратурата. 

„ Цялата конструкция на прокуратурата е пирамидална и най-отгоре стои човек с каскет, би трябвало да махнем него и да променим разпоредбите. Без смяна на разпоредбите и замяна на хората няма по какъв начин да стане. Започваме по тази причина с индивида, който пречи най-вече ”, съобщи той. 

По думите му нашата прокуратура е основана, с цел да крепи властта на една тоталитарна страна.

" КПКОНПИ е тотално неефективна конструкция. Това е повода, заради която би трябвало да бъде разграничена на две обособени елементи, да бъде променено безусловно всичко в нея, тъкмо, както и в прокуратурата. Отново правила, още веднъж хора и тя да бъде превърната в ефикасен орган, тъй като това сега е лов на вещици, някаква форма на модерна инквизиция ", добави Николай Хаджигенов.

По думите му подслушването също би трябвало да се промени фрапантно:

„ Защото ГДБОП отлично ни подслушваха по време на митингите, ДАНС също. Сега е моментът, в който би трябвало да се ликвидира цялата върхушка в Националното бюро за надзор на СРС, тъй като те са ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ ”.

Трябва да се махнат хората на ГЕРБ, би трябвало да се сложат нови хора, да се трансформират разпоредбите, това касае цялата система за подслушване, добави той.

„ Контролът за правомерност, който правят съдилищата, тотално не е ефикасен. Вече имаме един ръководител на Софийски градски съд точно по тази причина с влезнала в действие ефикасна присъда. Имаме хиляди подслушвания, всяко искане е подпечатано от Специализирания углавен съд, както беше предходната година при митингите. Безобразно ", разяснява Николай Хаджигенов.

По думите му досега са открити над 3000 души, които са подслушвани с позволение по време на митингите, в това число и задгранични публицисти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР