На официална церемония в Националния дворец на културата (НДК) в

...
На официална церемония в Националния дворец на културата (НДК) в
Коментари Харесай

Газовата връзка между България и Гърция вече е факт

На публична гала в Националния замък на културата (НДК) в София беше открита междусистемната газова връзка сред България и Гърция. Интерконекторът разрешава да получаваме цялостния размер от по-евтин азерски газ, който България беше договорила преди време. По този начин цената на синьото гориво за месец октомври може да поевтинее с близо 1/3.

За формалния старт на интерконектора в столицата ни дойдоха ръководителят на Европейска комисия, президентите на Азербайджан, Северна Македония и Сърбия, както и министър председателите на Гърция и Румъния.

" Сигурен съм, че днешното събитие не е единствено една гала за откриването, тъй като дружно с нашите продуктивни и двустранни срещи, това е една потребна полемика, която ни приготвя за бъдещето ", съобщи президентът Румен Радев , който е хазаин на събитието.

" Чрез стратегическото съдействие сред България и Гърция можем да реализираме непоклатимост в района ", счита Радев. " Отдавна чакахме този интерконектор ", уточни също той.

Радев сподели, че не е било елементарно да се реализира този план, като няколко държавни управления са били ангажирани с него. 

Той благодари на всички, забъркани в плана, в това число и на Европейската комисия за финансовата поддръжка.

" Интерконекторът България-Гърция права нашата страна по-малко уязвима ", съобщи от своя страна служебният министър председател Гълъб Донев.

" Новият газопровод има задоволителен потенциал, с цел да задоволи всички потребности. Освен това ще обезпечи диверсификацията на източниците, както и доставките на природен газ за България, което е от основно значение за енергийната сигурност на страната ", счита Донев. 



" Днес стартира нова епоха за България и Югоизточна Европа. Този газопровод трансформира обстановката с енергийната сигурност за Европа. Този план значи независимост, независимост от зависимостта от съветски газ ", съобщи ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

" Европейска комисия поддържа този план през цялото време с близо 250 млн. евро. България получаваше 80 на 100 от газа си от Русия, само че това беше преди Русия да стартира една ужасяваща война. Този газопровод трансформира обстановката с енергийната сигурност за Европа. Интерконекторът може да покрие цялото ползване на газ на България ", уточни Урсула фон дер Лайен.

" Първи октомври е значима дата за всички ни. Днес означаваме началото на комерсиалната употреба на интерконектора сред България и Гърция. Това е един основен стадий за развиване на енергийната система в целия район на Югоизточна Европа ", уточни изпълнителният шеф от българска страна на компанията оператор " Ай Си Джи Би " Теодора Георгиева.

" Днес можем да потвърдим доставките освен за България и Гърция, само че и на целия район на Югоизточна Европа. С него ще можем да осигурим и доставки за Молдова и Украйна ", добави изпълнителният шеф на " Ай Си Джи Би ".

В момента планът потегля със своя първичен потенциал от 3 милиарда куб. м годишно, като до 2024 година се чака на Комитини да бъдат построени компресорни станции, тъй че потенциалът да се усили до 5 милиарда куб. м на година.

Тя уточни, че малко хора са вярвали в триумфа на този план, само че през днешния ден той към този момент е реалност, както и че не е приемала работата по него като обвързване, а като персонална идея.

" Колкото сме по-свързани, толкоз по-гъвкави ще бъдем, колкото и сложни да са енергийните провокации ", заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

" Днес сме дружно в един миг на доста рецесии, които взаимно се укрепват. Светът таман стартира да се възвръща от пандемията и съветската експанзия в Украйна предизвика нова енергийна рецесия със социално-икономически отзив. Новият интерконектор е пристигнал в доста значим миг и за района, и за континента. Ние би трябвало да посрещнем една сложна зима, висока инфлация, растяща безработица. Това е нова опция за диверсифициране на доставките на газ освен за Балканите, само че и за цяла Югоизточна Европа ", счита той. 

" Никой от нас не вярваше какъв брой значим ще се окаже този план ", съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич .

" Искам да поздравя нашите български и гръцки другари за сполучливото привършване на този интерконектор, тъй като първоначално никой от нас не вярваше какъв брой значим ще се окаже той, съобщи Вучич. Срещахме се, говорихме, споменавахме го като някакъв разкош, който не ни е чак толкоз необходим ".

Проектът се оказва доста значим и за Сърбия, сподели Вучич и означи, че към този момент е почнало построяването на интеконектора сред Сърбия и България.

" След година се надявам да бъде завършен и от двете страни, съобщи сръбският президент и изрази вяра, че през 2023 година ще се отпразнува сходна гала и в Сърбия ". 

Сред присъстващите в зала 3 на НДК бяха още вицепрезидентът Илияна Йотова, президентите Петър Стоянов (1997-2002 г.) и Георги Първанов (2002 – 2013 г.), министри от служебното държавно управление, кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломати.  

Преди началото на церемонията президентът Румен Радев и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис организираха работна среща.

Двамата се сплотиха към общата позиция, че междусистемната газова връзка сред Гърция и България обезпечава освен действителна енергийна диверсификация за страната ни, само че и ще има значителен принос за подсилване на стабилността и икономическото развиване на Югоизточна Европа. 

Стратегическото партньорство сред България и Гърция е образец за нашия район, подчертаха Румен Радев и Кириакос Мицотакис. 

Двамата разискаха вероятностите за следващо подсилване на районната съгласуваност като най-ефективна мярка за разширение на веригите на доставки и недопускане на недостиг на енергийни запаси в района.

Ускоряването на работата по построяването на терминала за полутечен газ край Александруполис и решението на България да усили размера на резервирания потенциал на 1 милиарда куб. метра газ годишно, както и интереса на страната ни да взе участие в приватизацията и ръководството на пристанища в Гърция, също бяха измежду акцентите на срещата.

Интерконекторът е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и дава опция за действителна енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за района.

Съоръжението е с обща дължина 182 км (на българска територия дължината е 140 км) и свързва газопреносните системи на България и Гърция, в това число Трансадриатическия газопровод. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейска комисия даде безплатно за предпроектни изследвания през 2010 година 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна стратегия на България. Европейската капиталова банка кредитира градежа със 110 млн. евро. 

На 28 септември интерконекторът с Гърция получи акт 16 за употреба, както и еквивалентното позволение за употреба и на гръцка територия. Документите удостоверяват, че оборудването е годно за въвеждане в употреба и разрешават комерсиалната му активност да стартира от 1 октомври 2022 г.  

Въведени са промени в организацията на придвижването в София за церемонията в НДК по формалното въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, оповестиха от пресцентъра на Столична община. 

До 14:00 часа през днешния ден се не разрешава престоят и паркирането на пътни транспортни средства на паркинга при вход А3 на НДК, на паркинга на пл. „ Баба Неделя “, на ул. „ Баба Неделя “, на ул. „ Д-р Христо Стамболски “, на бул. „ Витоша “ сред бул. „ Патриарх Евтимий “ и бул. „ Ген. М. Д. Скобелев “.

От 08:00 до 14:00 часа се не разрешава влизането на пътни транспортни средства по ул. „ Баба Неделя “ и по ул. „ Д-р Христо Стамболски “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР