На официална церемония от 9:30ч. ще бъде открит Център по

...
На официална церемония от 9:30ч. ще бъде открит Център по
Коментари Харесай

Първият в Източна Европа „Център по аквапоника“ ще бъде открит в Тракийски университет


На публична гала от 9:30ч. ще бъде открит „ Център по аквапоника “ към Тракийски университет – Стара Загора. На събитието се чака да участва и президентът Румен Радев.  За първи път в Източна Европа – неповторим учебен, научноизследователски и промишлен план за следено екологично произвеждане посредством аквапонична технология в България.  Тракийският университет в партньорство с вложителя „ АКВА ФИЙЛД ” ООД построиха за по-малко от година „ Център за аквапоника ” към Тракийския университет – Стара Загора, ситуиран на повърхност от 4000 кв.м.

Първият цикъл на произвеждане започва напролет на 2022 година, а първата аквапонична продукция за българския пазар ще се осъществя през есента. Годишната продукция е към 120 000 зеленолистни органично създадени растения и към 3 тона риба с чудесно качество и усет при непрестанно произвеждане – 365 дни в годината.

Уникалността на плана е обвързвана с това, че аквапоничната технология и продукцията й ще се оферират за първи път на българския пазар посредством американските системи, на водача в аквапоничната промишленост, „ Nelson and Pade ”, Inc.®.

Като отличен модел за демонстриране на доста правила на науката, производството, инженерството и мениджмънта аквапониката ще бъде част от просветителния и теоретичен напредък на Тракийския университет – Стара Загора.

Аквапоничната технология съставлява композиция от рециркулираща аквакултура и хидропоника (безпочвена растителна култура). В аквапоничната технология богатата на хранителни субстанции вода, която е резултат от развъждането на риба, е източник на хранителни субстанции за растенията. Полезните бактерии трансформират токсичните съставни елементи на рибните боклуци във форма на хранителни субстанции, използваеми от растенията. Тъй като растенията употребяват питателните субстанции, те спомагат за пречистването на водата, в която живеят рибите. Естественият микробен развой поддържа рибите и растенията здрави и оказва помощ да се поддържа среда, в която и симбиотично и трите типа – потребни микроорганизми, риби и растения се развиват чудесно.

В аквапониката и рибите, и растенията се отглеждат в един воден обект, като се употребява една инфраструктура. Използването на неестествен тор не е належащо, защото рибните боклуци обезпечават питателните субстанции, от които се нуждаят растенията. Не се употребяват хербициди, защото няма почва, в която да порастват бурени. Вместо нездравословни пестициди се употребява биологична битка с вредителите. Ежедневната приложимост на вода е минимална и се отглеждат огромен размер растителни култури, на по-малка повърхност спрямо стандартното развъждане на културите. Тъй като почва не се изисква аквапоника може да се сътвори: в градските региони, които доставят храна на локалните пазари; в сухите региони с неприятна почва; в селските общности или на всички места другаде, където са нужни пресни органични храни.

Технологията има следните характерности: надеждност; доходност от позиция на направените индустриални и оперативни разходи; успеваемост при потреблението на силата, кислорода и фуража в производството; дава среда за обитание на отглежданите водни организми, която е оптимално близка или съответствува с естествената; дава опция за лесни операции като хранене, залавяне, пренасяне и други на отглежданите аквакултури, които водят до най-малък стрес за тях и са свързани с най-малък разход на труд и енергия; подсигурява качествените параметри на водата при постигане на оптималната компактност на биомасата; дава съответен мониторинг и ефикасен надзор на качествените параметри на водата.

Първата стъпка по създаване на „ Центъра за аквапоника ” е сложена на 5 юни 2020г. със взаимна среща сред вложителя и ректора на Тракийския университет. Първата копка на Центъра идва няколко месеца по-късно на 16 април 2021г.. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР