На официална пресконференция, организирана от Министерството на културата, Националната галерия

...
На официална пресконференция, организирана от Министерството на културата, Националната галерия
Коментари Харесай

Резултатите от конкурса за националното участие във Венецианското биенале за изкуство 2024

На публична конференция, проведена от Министерството на културата, Националната изложба и националния комисар доктор Надежда Джакова на 4 януари 2024, четвъртък, 11:00 часа в Българска телеграфна агенция ще бъдат показани резултатите от състезанието за националното присъединяване във Венецианското биенале за изкуство 2024 и спечелилият план. В състезанието взеха присъединяване 17 плана, прегледани от 7-членно жури.

Участие в конференцията ще вземат госпожа Амелия Гешева – зам.-министър, Министерство на културата, доктор Надежда Джакова – комисар и завеждащ филиал към Националната изложба Софийски боеприпас – Музей за модерно изкуство, проф. доктор Венелин Шурелов – ръководител на журито и кураторът на спечелилия план. Модератор на конференцията е Евгения Атанасова, публицист и продуцент в Българска национална телевизия.

60-ото Венецианско биенале за изкуство ще се организира от 20 април до 24 ноември 2024 (предварително разкриване на 17, 18 и 19 април), с куратор Адриано Педроза под мотото Stranieri Ovunque – „ Чужденци на всички места “. Фокусът на изданието са тематиките за миграцията, изгнанието и „ задграничния генезис “. „ Биеналето за изкуство – интернационално събитие с голям брой публични участия от разнообразни страни, постоянно е било платформа за показване на произведения на чужденци от целия свят. Така 60-ата интернационална художествена галерия на La Biennale di Venezia ще бъде празник на непознатото, далечното, аутсайдерското, странното, както и на локалното “, споделя Адриано Педроза.

През 2024 е единадесетото национално присъединяване на България (първото е през 1910, следват представяния през 1942, 1948, 1964, 1993, 1999, 2007, 2011, 2019 и 2022) и ще се осъществя в експозиционното пространство Зала „ Тициан “ (Sala Tiziano) в Centro Culturale Don Orione Artigianelli, покрай Моста на Академията.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР