На многая лета Светейши владико! На 24 февруари се навършват

...
На многая лета Светейши владико! На 24 февруари се навършват
Коментари Харесай

10 години от избора на патриарх Неофит за предстоятел на Българска православна църква

На многая лета Светейши владико!

На 24 февруари се навършват 10 години от избора и интронизацията на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за предстоятел на светата Българска православна черква - Българска патриаршия.

Светското име на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 година в град София. След довеждане докрай на главното си обучение, през есента на 1959 година е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария, тогава намираща се на изгнание при гара Черепиш, курса на която приключва през 1965 година, напомня организация.

От септември 1967 година е студент в Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София, която приключва през 1971 година

От есента на 1971 до 1973 година той е на богословска специализация в катедрата по " Църковно пение " при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 година е назначен за учител по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София.

На 3 август 1975 година в Троянската св. обител е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния свещеник архимандрит Геласий. На 15 август с.г. патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 година в столичния катедрален храм " Св. Неделя " и за йеромонах.

От 30 септември 1975 година той е диригент на Софийския духовнически хор, а от 15 юли 1977 година е и старши учител по източно-църковно пение и богослужебна процедура в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 година Един от създателите на световноизвестния хор за източноцърковно пеене " Св. Йоан Кукузел ". Смело може да се каже, че ангелогласният ни патриарх е един от най-изявените църковни артисти, висши духовници, освен у нас, само че и в целия свят.

По време на това негово служение, на 21 ноември 1977 година в столичния катедрален храм " Св. Неделя " е възведен в архимандритско достолепие от Българския патриарх Максим. От 1 януари 1981 година до декември 1985 година архимандрит Неофит е протосингел на Софийската света митрополия. На 8 декември 1985 година в Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " е хиротонисан в епископски ранг с купата " Левкийски " и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

От 1 декември 1989 година свещеник Неофит е ректор на Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София, а на 26 юли 1991 година е определен и за пръв декан на възобновения от 1 юли същата година. Богословски факултет при Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Този пост той заема до януари 1992 година

От 27 януари 1992 година е назначен за основен секретар на Св. Синод на Българската православна черква и ръководител на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

На 27 март 1994 година е определен, а на 3 април същата година е и канонически одобрен за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 година по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разграничена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възобновения Доростолски митрополитски трон.

През годините на църковния ерес постоянно е отстоявал позициите на каноничния Свети Синод на Българската православна черква, отпред със своя нравствен ментор, блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх и Софийски митрополит Максим.

На 2 декември 2008 година Русенски митрополит Неофит получава званието " лекар хонорис идея " на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Званието е връчено за повсеместен принос в развиването на духовността в СУ и за дейното му присъединяване във възобновяване на Богословския факултет. Припомняме, че той е последният ректор на Духовната академия и първи декан на Богословския факултет " Св. Климент Охридски ".

На 22 юни 2010 година Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е почетен от Президента на Република България с медал " Св. Кирил и Методий " – огърлие " за изключително значимите му заслуги за развиването на Духовната академия " Св. Климент Охридски ", за приноса му за развиване на научно-просветителските връзки и взаимоотношения сред източните и западните християни и във връзка неговата 65-годишнина ".

На 24 февруари 2013 година, неделя, на Патриаршески изборен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е определен за Български патриарх и Софийски митрополит.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български е осъществена още същия ден в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". Вече 10 години Патриарх Неофит управлява Светата ни Българска православна черква. На многая лета Светейши владико!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР