на миокарда и мозъчният са най-разпространените сърдечно-съдови заболявания на света,

...
на миокарда и мозъчният са най-разпространените сърдечно-съдови заболявания на света,
Коментари Харесай

В Германия създадоха уред, който предсказва инфаркт и инсулт

на миокарда и мозъчният са най-разпространените сърдечно-съдови болести на света, които нерядко водят до гибел.

Годишно единствено в 280 000 души получават инфаркт, а 270 000 - мозъчен удар.

Група учени от Политехническия университет в Хамбург под управлението на професор Александър Кьолпин в този момент създаде преносим радар, който безконтактно и единствено за броени секунди открива нарушавания в работата на кръвоносната система (дори когато няма изявена симптоматика) и в същото време предизвестява за заплахата от идващ инфаркт или инсулт.

Как действа уредът?

Това портативно устройство, огромно колкото две кутии цигари, съдържа комплицирана система от датчици, само че може умерено да се употребява и в домашни условия. Процесът на безконтактния " медицински обзор " протича по този начин: дребни сензори, свързани в мрежата на, записват параметрите на витално значимите функционалности на организма; ако се установи приближаваща заплаха от инфаркт или инсулт, те предават данните на скенер, който подава сигнал за паника. Така предизвестеният човек може да изпревари пристъпа и незабавно да се обади на спешна помощ. Защото в сходни обстановки е скъпа всяка минута.

В болничното заведение устройството може да се закрепи на леглото на пациента и непрестанно да " следи " положението на организма. При това - напълно тихо. А на пациента даже не му се постанова да лежи неподвижно. Той може да се движи и да трансформира ситуацията на тялото си, без това да пречи на мониторинга.

Новото радарно устройство излъчва импулси, които са безусловно безвредни за човешкия организъм и посредством тях фиксира апропо честотата, силата и ритъма на сърцетуптенето. А анализът, който изкуственият разсъдък прави въз основа на получената информация, е доста по-прецизен от елементарното премерване на пулса.

Получените резултати са толкоз детайлни и безпогрешни, че изненадват даже опитните лекари, които сега тестват устройството. С вградения микрокомпютър устройството е в положение освен да разпознае приближаващата заплаха от инфаркт или инсулт, само че даже да установи и признаци на атеросклероза у пациента. Данните автоматизирано се препращат в компютъра на лекуващия доктор, който при положение на нужда взима превантивни ограничения.

Този дребен апарат може да избави доста човешки животи

Авторите на създаването считат, че устройството може да откри необятно приложение освен в лечебните заведения, само че и в домовете за възрастни хора и даже в домашни условия. Учените и лекарите желаят да усъвършенстват устройството дотам, че в бъдеще да се конфигурира напряко на тавана и по този начин да следи положението на повече пациенти. Те са уверени, че този дребен, образован апарат е в положение да избави доста човешки животи. Защото колкото по-рано се откри заплахата от инфаркт или инсулт, толкоз по-големи са възможностите на лекарите да оказват помощ на индивида, изпаднал в неволя.

В момента устройството се тества в отделението за палиативни грижи в Клиниката за дами в Ерланген. Пациентките тук са нелечимо заболели и знаят, че скоро ще настъпи краят им. Новоразработеният радар може да предскаже гибелта им четири дни преди този момент. Така те имат време да се сбогуват с околните си., Дойче веле
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР