На масата на френския президент никога няма да ви поднесат

...
На масата на френския президент никога няма да ви поднесат
Коментари Харесай

От кухнята на Елисейския дворец: Главният готвач Гийом Гомес

На масата на френския президент " в никакъв случай " няма да ви поднесат домати през декември, бели трюфели от Италия, нито испанска шунка, колкото и качествена да е тя: " Задачата ми е да разпространявам типично френските артикули ", споделя Гийом Гомес - г лавният готвач на президентството , който е от испански генезис.
De son nom originel, la soupe « Elysée aux truffes » recette créée par Paul Bocuse pour le Palais de l’Élysée en 1975! Au consommé double de volaille.
— Guillaume Gomez Chef (@ggomez_chef) Важно място на бюрото му заема " първият френски чер пипер ", донесен от остров Реюнион в Индийския океан. " Той не е най-хубавият в света, само че е френски и това е изцяло задоволително ", изяснява за Агенция Франс Прес този ухилен и сладкодумен 40-годишен мъж. От 2013 година той управлява кухните на френското президентство, в които е работил през военната си работа.

Страстен последовател на обичайните френски аграрни артикули и гастрономическо " ноухау ", които предава в книгите си с " Уроци малко по малко " за възрастни и деца или посредством многочислени организации, Гомес е покровител на " неелитистката ", сезонна и налична за всички кухня.
Un peu moins de 15 jours à attendre
À paraître le 14-11, Cuisine, Leçons en pas à pas pour les enfants
Illustré par aux
Vendre des livres n’étant pas mon métier. Comme pour les 2 précédents, mes droits d’auteur sont reversés à des associations!
— Guillaume Gomez Chef (@ggomez_chef) Излишно е да питаме този обичан на медиите " началник " за усетите на президента Еманюел Макрон или предшествениците му: той не приказва за това " в никакъв случай ".

Майстор-готвачът от испански генезис, най-младият притежател в историята на извънредно влиятелната купа " Най-добрият служащ във Франция " за 2004 година, избира да споделя по какъв начин " разпространява френското земеделие " в чиниите на президентския замък.

Шунката " Хабуго " е може би най-хубавата в света, обичам да я хапвам в Испания, само че на масата в Елисейския замък в никакъв случай няма да я видите ", твърди ни той. " Във Франция има хора, които вършат доста хубава шунка ". Същото се отнася за високоценения бял трюфел от Пиемонте, Италия: " в никакъв случай не бих го употребявал ".

Вегетарианско предястие за държавни глави
" Елисейският замък не е откъснат от света и кухнята му се трансформира дружно с възгледите ", споделя той. Изтъква, че в президентството се яде по-малко и по-балансирано.              

A post shared by (@guillaume_gomez_) on Sep 16, 2018 at 10:23am PDT
Доказателство за това е последната галавечеря, поднесена в парижкия музей " Орсе " за към 50 държавни ръководители по случай церемониите на 11 ноември, чието меню Гомес подготвя дружно с кулинарни корифеи като Ален Дюкас, Ан-Софи Пик и Пиер Ерме. " Ордьовърът беше 100 % вегетариански, нещо немислимо преди 20 години ", отбелязва той.

Като цяло " се яде по-малко, не се остава по шест часа на масата, към този момент не се сервират три предястия, три съществени ястия и три десерта, шест типа риба и дванайсет прибора, както се е правело преди ", добавя Гомес.              

A post shared by (@guillaume_gomez_) on Oct 19, 2018 at 8:22am PDT
А в чинията на мода са напълно простите артикули. Запеченият праз със стриди на Ерик Фрешон " е велико ядене, което търпи развиване ". Преди 3 години " никой не би ял праз в ресторант с три звезди на Мишлен ", акцентира майстор-готвачът на президента.

Дегизиран като готвач от 3-годишен
Гийом Гомес, който се дегизирал като готвач още от детската градина, времена, когато тази специалност " не беше толкоз блестяща, колкото е през днешния ден ", наскоро издаде книга с предписания за деца, оповестена от издателство " Шен ".

Целта е да се научат децата да подготвят обичайни ястия по креативен и занимателен метод: шоколадов мус и ядене от кълцано месо и картофено пюре, гарнирано с пържени зеленчуци, или " имам баялдъ " от Рататуй, " по-добре и в сравнение с в анимационния филм ".              

A post shared by (@guillaume_gomez_) on Sep 20, 2018 at 7:27am PDT
" Трябва да превъзпитаме част от децата да се хранят по-добре. Готвенето не е въпрос на елитарност, нито на цена. С праз и домати могат да се подготвят доста вкусни ястия, когато продуктите са в сезона си ", акцентира шефът и изрича страдание, че някои деца отиват на учебно заведение с пакет чипс за закуска, който е " по-скъп от филия с масло ".

" Когато децата сами подготвят нещо от продуктите, те имат предпочитание и да ги ядат. Дайте на едно хлапе, което декларира, че не обича спанак, да подготви спаначен къс! ", поучава Гомес.

И още: 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР