На литургията присъстваха Симеон Сакскобурготски, придружаван от съпругата си Маргарита,

...
На литургията присъстваха Симеон Сакскобурготски, придружаван от съпругата си Маргарита,
Коментари Харесай

Много полиция около Рилския манастир: Почетен караул посрещна царското семейство

На литургията участваха Симеон Сакскобурготски, придружаван от брачната половинка си Маргарита, синът им княз Константин-Асен, придружаван от брачната половинка му Мария, както и княз Борис Търновски. Княгиня Калина със брачна половинка си Китин Муньос и сина им Симеон-Хасан също участват.

Засилено е полицейското наличие на Рилския манастир през днешния ден. Причината е Голяма Богородица по остарял жанр и отбелязване на 80 година от кончината на цар Борис III. Още преди 15 август - Богородица по нов жанр, на среща при игумена на Рилската обител Адрианополоския свещеник Евлогий, регионалният шеф на Кюстендил инж. Александър Пандурски и шефът на Областната дирекция на полицията ст. комисар Венцислав Григоров беше разискван проект по защитата на региона в дните, когато се чака увеличение на броя на посетителите и на туристите в манастира. Такъв ден е днешният.

Планът за защита в региона планува по време на огромните християнски празници да има засилено полицейско наличие и надзор във връзка с пътното придвижване, паркирането и съблюдаване на възбраната на палене на огън навън. Рилският манастир е издал също заповед, с която се не разрешава паленото на барбекюта и разпъването на биваци. Изпратено е и писмо до Община Рила за оказване на подпомагане при почистването на региона към манастира и местата, които ще посетят миряните и гостите.

Снимка: БТА

Още от уикенда потокът от туристи към Риския манастир във връзка Голяма Богородица по остарял жанр се усили. Тази заран тук дойде и цялото царско семейство за отбелязване на 80 година от кончината на Цар Борис Трети.

  " Поради 90-тия рожден ден на брачна половинка на Княгиня Мария-Луиза - Бронислав Хробок, който е на 27 август 2023 година, членовете на фамилията на Княгинята няма да могат да дойдат в България. За първи път те ще се съберат в Съединени американски щати за отбелязване на годишнината и то в цялостен състав-деца, внуци и правнуци ", оповестиха по-рано от фамилията на своята интернет страница.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Църковните служби се организират с присъединяване на игумена на манастира Адрианополския свещеник Евлогий, както и на трима митрополити - Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Видинския митрополит Даниил и Неврокопския митрополит Серафим.

Снимка: БТА

На 28 август 2023 година се навършват 80 година от кончината на цар Борис III (1894-1943). Първоначално той е заровен на 5 септември в Рилския манастир. След 9 септември 1944 година по разпореждане на комунистическата власт тялото му е ексхумирано и препогребано в дребен параклис в парка на двореца " Врана ". Няколко години по-късно гробът е погубен. След 10 ноември 1989 година парламентарна комисия управлява издирването на тленните остатъци на царя, само че е намерено единствено сърцето му, което се намира на гробното място в парка на двореца " Врана ". То е препогребано на мястото на възобновения гроб в Рилския манастир през 1993 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР